Gepec referma la seua oposició al projecte de pistes forestals antiincendi de la Generalitat a la serra de Cardó

Denuncien que Agricultura pretén tirar endavant l'obra amb un tràmit d’avaluació d’impacte ambiental “desvirtuat i fet a mida”

Camí vell entre Tivenys i el Perelló.
Camí vell entre Tivenys i el Perelló. | Cedida
Redacció
02 d'agost del 2018
Actualitzat a la 13:35h
L’entitat ecologista GEPEC-EdC ha tornat a reclamar al Departament d’Agricultura que no execute la construcció d’una pista forestal  de 3,5 km al cor de la Serra de Cardó, al terme de Tivenys i que permetria l’accès rodat “a una les zones més fràgils i aïllades d’este espai natural, refugi de les espècies més sensibles a la presència humana”, exposen en una nota de premsa.

Segons recorden els ecologistes, al 2016 van aconseguir aturar la construcció de la pista a pocs dies de l’inici de les obres. “L’administració ambiental va donar la raó al GEPEC-EdC admetent que es volia fer una obra que requeria una obligada avaluació d’impacte ambiental prèvia”. Ara, segons denuncien,  el Departament d’Agricultura pretén realitzar aquest tràmit d’avaluació d’impacte ambiental “desvirtuat i fet a mida”, ja que fins i tot “han adjudicada la seva construcció a una empresa, intentant maquillar així una situació del tot il·legal”.

A més de demanar a Agricultura que no dugui a terme les obres, també reclamen a Territori i Sostenibilitat que no done la corresponent autorització ambiental i “que es conservin i protegeixin els valors naturals, paisatgístics i culturals d’esta serra i que es treballi per la seva valorització”.

La justificació per obrir esta pista és el seu ús en cas d’incendis forestals. Gepec-EdC rebat que l’estudi dels incendis històrics que han afectat aquesta serra, “indiquen que difícilment podria ser utilitzada en cas d’un gran incendi desenvolupat per no ser una zona segura pels bombers”.

D’altra banda, afegeixen que la pista es vol obrir segueix l’antic camí ral que unia les poblacions de Tivenys i el Perelló, “un antiquíssim camí que serà totalment destruït” i que “té un elevant interès històric i cultural”. Per això, GEPEC-EdC farà arribar a la Generalitat un informe redactat “pel màxim expert en senders i camins del país” que certifica aquests aspectes.