La Ràpita posa en servei 250 de plaques solars instal·lades al pavelló poliesportiu des de 2013

Són 250 panells que aporten 50 kilowatts d’energia d’autoconsum i per escalfar l’aigua que fan servir els usuaris

Façana del pavelló poliesportiu de la Ràpita.
Façana del pavelló poliesportiu de la Ràpita. | Cedida
Redacció
18 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:05h
L’Ajuntament de la Ràpita ha posat en marxa al pavelló poliesportiu el sistema de plaques fotovoltaiques que es va instal·lar amb el Pla Zapatero i que mai havia entrat en servei des que es va acabar, el 2013.

Són 250 panells que aporten 50 kilowatts d’energia d’autoconsum per al subministrament lumínic del pavelló i per escalfar l’aigua que fan servir els usuaris.

La meitat de les 496 plaques instal·lades en càrrec al fons de l’anomenat Pla Zapatero, activat amb el propòsit de reactivar l’economia durant la crisi, s’han habilitat ara per abastir d’energia el pavelló.

La instal·lació es va acabar el 2013 però no s’havia posat en marxa, principalment perquè es va instal·lar per a la venda d’energia a la xarxa en un moment en el qual la producció d’energies renovables podia obtenir primes, però el posterior canvi de normativa, que va substituir el sistema de primes, va posar en qüestió la viabilitat de la producció i el projecte va quedar aturar. Des d’aleshores, les plaques no s’havien activat.

Ara fa un any, la regidoria de Medi Ambient va prendre la decisió de produir per a l’autoconsum un cop comprovat en una auditoria duta a terme l’any passat que les plaques continuaven en bon estat.

Ara ha calgut una inversió de 8.000 euros per posar-les en marxa, una inversió que es preveu amortitzar en un any. “Es va fer una inversió molt important en base al Pla E però la instal·lació va quedar dormint i era una llàstima no treure-li profit”, ha explicat el regidor de Medi Ambient Carlos Sanchis. “És cert que hi va haver un canvi de normativa que passava de primar les energies renovables a pràcticament penalitzar-les, però hem estat analitzant possibles sortides i hem estat capaços de posar les plaques en marxa en la modalitat d’autoconsum, de manera que traiem profit de la inversió en diner públic que es va fer i obtenim un benefici en forma d’estalvi energètic per al nostre poble”, ha afegit.

Per posar en marxa les plaques s’ha instal·lat és un acumulador que permet guardar l’energia que es produeix en les hores de sol.