memòria històrica

Tortosins pel Monument vol que es tinga en compte «l'excepcionalitat» tortosina i es respecte la consulta

Demanen una renió urgent amb Meritxell Roigé

per Sofia Cabanes , Tortosa, 12 de juliol de 2018 a les 19:40 |
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Associació Tortosins pel Monument ha respost este dijous a l’anunci de la nova llei de memòria històrica amb què treballa el Govern i que facultarà la Generalitat per retirar la simbologia franquista, tot i que els consistoris s'hi oposin, segons ha anunciat la consellera Esther Capella.

L’Associació que defensa el manteniment del monòlit reivindica el resultat de la consulta – emparada per 20 dels 21 regidors del ple- celebrada el 28 de maig de 2016, on van votar 5.755 persones, el 68% de les quals va decidir mantenir i reinterpretar el Monument: “creiem fermament que s'ha de respectar la voluntat popular dels tortosins i tortosines expressada lliure i democràticament a les urnes”, expressen en un comunicat. A més, reclamen a l’Ajuntament que en base a la Llei de Memòria Històrica 52/2007 de 26 de desembre “compleixi amb la seua paraula i comencin el més prompte possible les obres de restauració i reinterpretació del monument”


En quant a la proposta de nova llei del Govern català, Tortosins pel Monument demana al Parlament de Catalunya que incloga a la proposició de llei que es pretén aprovar, “l'excepcionalitat del cas del Monument Commemoratiu de la Batalla de l'Ebre pel seu valor artístic, històric i arquitectònic però també per respecte a la voluntat dels ciutadans i ciutadanes de Tortosa” i, en cas que això no es prevegi, l’Associació demanarà “formalment als diferents grups polítics que esmenin la llei”.

D’altra banda, l’associació presidida per Jaume Solé Purcalla, subratlla la legitimitat del resultat de la consulta pel manteniment del monòlit i recorda que hi van votar 2.000 persones més que en els darrers pressupostos participatius del consistori. Per últim, demanen una reunió “urgent” a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, “per tractar el tema així com la implementació d'una taula de treball per avançar amb els objectius que l'anterior Alcalde es va marcar per abans de la finalització del seu mandat, que no són altres que la restauració i reinterpretació del Monument”. Precisament este dimecres, Roigé va afirmar que el consistori compliria la llei si se l'obligava a retirar el monument. 

 

Participació