La societat de caçadors de Sant Jaume i la Guàrdia Civil col·laboren en el rescat de 60 pollets

Els pollets són de dos espècies diferents d'aus auàtiques i en esta actuació es va evitar la mort segura de les aus

La Guàrdia Civil amb nens rescatant pollets
La Guàrdia Civil amb nens rescatant pollets | Cedida
Redacció
11 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:41h
La Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta de l'Ebre, en col·laboració amb la Societat de Caçadors de Sant Jaume d'Enveja, durant la segona quinzena del mes de juny, van rescatar un total de 60 polls d'aus aquàtiques de les trampes mortals que són els canals/séquies de reg construïts amb peces de formigó al Delta.

Al Delta de l'Ebre hi ha una extensa xarxa de canals i séquies, uns de reg i altres de desguàs, entre tots ells aproximadament tenen uns 480-500 km. de longitud. Conduccions que abastixen i sanegen els camps de cultiu de l'arròs i que s'estenen pels termes municipals d'Amposta, Sant Carles, Sant Jaume, Deltebre, Camarles, l'Ampolla i Aldea.

Cada any coincidint amb l'eclosió dels ous de les aus aquàtiques, entre maig i juny, infinitat de pollets de les espècies d'ànec collverd i polles d'aigua, entre d'altres, descendeixen o cauen, de manera accidental unes, voluntàriament altres, a l'interior de les séquies de reg construïts amb peces de formigó o obra, això acaba sent una trampa mortal per a gairebé la totalitat dels espècimens.

A fi de pal·liar la situació esta situació, la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, algunes Societats de Caçadors existents al Delta de l'Ebre i el Parc Natural Delta de l'Ebre, col·laboren uns econòmicament, altres amb mitjans materials, així com personal voluntari per evitar en la mesura possible la mortaldat dels pollets que es veuen atrapats en les séquies. Per això s'instal·len en estes conduccions d'aigua unes rampes construïdes en canyís i taulons de fusta que col·locades de manera estratègica a l'interior i a les vores de les séquies permeten que les aus puguen sortir-ne.

Agents del Destacament de Protecció de la Natura del Parc Natural del Delta de l'Ebre cooperen en les tasques de salvament i rescat d'estes espècies, així el passat dia 16 en col·laboració amb personal de la societat de caçadors de Sant Jaume i les seues famílies, sent els nens els principals protagonistes d'esta activitat, ja que es desperta i fomenta l'interès per la conservació del medi ambient, en les séquies que condueixen a l'aigua per al cultiu de l'arròs, van descobrir que havien caigut gran quantitat de pollets d'ànecs collverds.

Amb ajuda d'un salabret els membres del DEPRONA es van dedicar a extreure els espècimens de la séquia, que posteriorment van deixar anar en els camps propers d'arròs, evitant amb això la mort segura per falta d'aliment i de ser devorats per altres espècies de carronyaires. En total es van extreure de diverses séquies 20 exemplars de l'espècie esmentada.

L'endemà la mateixa Patrulla i un nodrit grup de nens amb els seus pares van continuar la tasca, localitzant i extraient dels canals de la bassa de l'Encanyissada, del terme municipal d'Amposta 12 exemplars d'ànec collverd i 25 polles d'aigua.

Els pollets d'estes espècies no només poden morir en les séquies i canals o de fam, sinó que a més tenen com a principals depredadors al bernat pescaire, garca imperial, esplugabous, martinet ros i la gavina.