Atorgades les primeres autoritzacions per a la pesca de cranc blau al Delta de l'Ebre

Pescadors de les confraries del delta de l’Ebre inicien esta nova pesquera amb ormeigs tradicionals a les llacunes i les badies del delta

Exemplar de cranc blau americà.
Exemplar de cranc blau americà. | DARP
Redacció
04 de juliol del 2018
Actualitzat a les 15:19h
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, ha atorgat les primeres llicències per a la pesca professional, en aigües continentals, per a la captura de cranc blau (Callinectes sapidus) a tres mariscadors de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Sant Carles de la Ràpita. En els propers dies està previst atorgar també llicències als mariscadors de les Confraries de Pescadors  Verge del Carme de la Ràpita i de Sant Joan de Deltebre.

Els dos ormeigs tradicionals autoritzats són el gànguil, un ormeig de pesca emprat des de fa molts anys per a la pesca de diferents espècies piscícoles en les llacunes i badies. En este cas, i per evitar la captura d’espècies no objectiva, els gànguils s’armaran amb una malla de llum clara que els conferirà una alta selectivitat per al cranc blau; i l’altre accessori de pesca autoritzat es coneix com a monetes o monots, que és un ormeig que s’autoritzarà per al marisqueig de cranc blau en l’àmbit de les badies del delta de l’Ebre. En essència, consisteix en una línia de gànguils de petites dimensions i malla molt clara.

El cranc blau és una espècie invasora que ha proliferat de manera exponencial en els darrers anys al Delta de l’Ebre i que és gastronòmicament molt apreciada i d’alt valor comercial. Ha estat inclosa en el llistat del 2018 de denominacions comercials d’espècies pesqueres i aqüicultura admeses a Espanya. La gran abundància d’exemplars, tant en les llacunes de l’Encanyissada, la Tancada, el Canal Vell i en les badies dels Alfacs i del Fangar, ha impulsat el sector pesquer a sol·licitar autorització a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims per a poder pescar-lo amb els ormeigs tradicionals de la zona.

El novembre del 2012 i el gener de 2013 van ser detectats al Delta de l’Ebre els dos primers exemplars de cranc blau americà (Callinectes sapidus) de la costa mediterrània espanyola. Des de llavors la propagació d’este crustaci per la nostra costa ha estat imparable. Al 2016 es van comercialitzar els primers exemplers a la Llotja de Sant Carles de la Ràpita.