La CUP requerix formalment l'Ajuntament de Deltebre perquè canvie el nom franquista d'un carrer

Els anticapitalistes presenten també una queixa al Síndic de Greuges per forçar la substitució del nom de Capità Cortés, un guàrdia civil revoltat amb els feixistes

 De forma simbòlica, els membres de la CUP han tapat les plaques del carrer i l'han rebatejat com a
De forma simbòlica, els membres de la CUP han tapat les plaques del carrer i l'han rebatejat com a | CUP Deltebre
ACN
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 20:57h
La CUP de Deltebre ha presentat un requeriment a l'alcalde de la població, Lluís Soler (PDeCAT) perquè procedISCA de forma immediata a canviar el nom del carrer Capità Cortés, en compliment dels acords presos pel ple l'any 2016 i de la Llei de Memòria Històrica. Els anticapitalistes, que van sol·licitar formalment esta mesura el passat 19 de juny, han presentat també una queixa al Síndic de Greuges perquè intervinga i force el consistori a substituir la denominació, dedicada al militar i capità de la Guàrdia Civil Santiago Cortés, que l'any 1936 va encapçalar la revolta de nombrosos agents del cos armat al costat del bàndol feixista a Andújar (Jaén). Si el consistori no dóna resposta a la reclamació i a les possibles demandes del Síndic, els cupaires han anunciat que presentaran un contenciós administratiu per fer complir la Llei de Memòria Històrica. "L'Ajuntament té el deure de retirar els noms franquistes quan hi ha una acreditació que el nom va ser posat en relació o exaltació d'algun fet o personatge lligat amb el franquisme", argumenten, tot recordant el caràcter "imperatiu" de la norma.

Els representants de la formació anticapitalista han lamentat que "s'haja argumentat que les veïnes no hi estan d’acord com a intent de responsabilitzar-les d’un fet que l’Equip de Govern i l’alcalde en tenen tota la responsabilitat" i els sorprèn que "durant tota la legislatura s’actue sense consultar res o es consulte amb falses consultes que servixen per legitimar les seues decisions prèvies i que, en este cas, la consulta siga l’argument per a evitar que el franquisme desaparega de Deltebre". "El franquisme i el feixisme mai es consulten, simplement es combaten", asseguren en un comunicat. 

Segons recorden els cupaires en el requeriment, no hi ha cap aspecte de la biografia del Capitán Cortés –que disposa d'una fitxa específica al web de la Fundación Nacional Francisco Franco- , ni ell mateix, que tinga cap mena de vinculació amb el municipi de Deltebre. Sostenen que l’elecció del nom del carrer va ser "perquè en este carrer hi havia hagut una caserna de la Guardia Civil i el personatge en qüestió havia estat guàrdia civil". El passat mes de juny, la CUP va presentar al ple una moció, subscrita per ERC, que no va acabar prosperant pels vots en contra de Compromís d'Esquerres i PP, així com l'abstenció del PDeCAT. Este dimarts, de forma simbòlica, els membres de la CUP han tapat les plaques del carrer i l'han rebatejat com a "Carrer Sense Nom" per visualitzar l'exigència del canvi.