Representants del sector oleícola de la Terra Alta visiten la Toscana per a intercanviar experiències

El viatge ha estat emmarcat dins del projecte Terra Alta Més i han participat representants de 7 empreses

Els representants del sector oleícola de la Terra Alta han visitat la Toscana
Els representants del sector oleícola de la Terra Alta han visitat la Toscana | Cedida
Redacció
02 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:04h
Un grup de 10 persones dedicades a l'elaboració d'oli verge extra i olives de taula de la Terra Alta va desplaçar-se del 4 al 6 de juny a la Toscana (Itàlia) per tal de conèixer les millors pràctiques i les claus d'èxit del sector oleícola d'aquella regió i obtenir-ne aprenentatges d'aplicació a la Terra Alta que contribuïsquen a millorar la seua manera de treballar, així com el desenvolupament de les seues empreses. A l'expedició també hi varen participar Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, i les persones responsables del projecte "Terra Alta Més".
 
Esta iniciativa té com objectiu obtenir aprenentatges de zones de referència en la producció d'oli d'oliva verge extra de qualitat en àmbits molt diversos, com els coneixements de producció, la innovació en procés de producció, la comercialització d'oli, l'obertura de mercats, el desenvolupament de l'oleoturisme o la difusió de la cultura de l'oli entre els consumidors i professionals, entre altres qüestions, i que facilita als productors de Terra Alta fer front als seus reptes estratègics i la introducció de millores en les seves empreses.

Les empreses de la Terra Alta que van prendre part en esta activitat van ser Rius d'Or, Biocaseres, Vallespí Vidal, Blai Peris, Mas Beturià, Agrícola Sant Josep i Azeytun. També hi van ser presents els responsables del programa "Terra Alta Més" i els consultors de Cluster Development encarregats de l'organització d'esta activitat.
 
L'agenda de treball va comportar l'accés a diferents zones de la regió Toscana, per tal de copsar la diversitat existent en este territori i, alhora, les seves particularitats i riqueses com ara la gran varietat d'olives existents que dóna al sector no sols una imatge singular i una identitat, sinó també un actiu molt potent en l'elaboració d'olis de gran qualitat. Es van visitar productors d'oli situats en diferents zones.
 
Durant l'estada a la Toscana, es va entrevistar el responsable de màrqueting del Consorzio per la tutela Olio Toscano IGP, organització que vetlla per la garantia de la qualitat de l'oli certificat com a IGP Toscano i que a més dinamitza el sector especialment en el desenvolupament del mercat tant local com internacional.
 
D'altra banda, el passat dia 18 de juny es va realitzar una sessió de treball al Centre Empresarial de la Terra Alta a Gandesa on es van compartir tots estos aprenentatges amb les empreses que van participar en l'activitat a la Toscana i amb aquelles que no van poder assistir-hi però que volien conèixer les principals conclusions de la iniciativa.
 
En esta sessió de treball, a més de debatre els principals aprenentatges, es van definir i consensuar un seguit de potencial accions a implementar en els propers temps per tal de reforçar el sector productors d'oli verge extra i d'olives en els àmbits productiu, comercial i estratègic.
 
Entre altres coses es va fer èmfasi en la importància de mantenir l'activitat de producció de l'oliva a la comarca, i la valorització d'este fruit per part dels productors de la Terra Alta, així com la preservació de les varietats d'oliva existents en el territori, incloent les varietats minoritàries per tal de valoritzar-ne la seua singularitat.