La disminució del cabal de l'Ebre permet el segon tractament contra la mosca negra a les portes del període més crític

Els tècnics del COPATE remarquen la importància d'actuar just abans que arribe el màxim de població de l'insecte, durant la primera quinzena de juliol

L'helicòpter buida la càrrega d'insecticida biològic BTI al riu Ebre, a l'altura de l'assut de Xerta.
L'helicòpter buida la càrrega d'insecticida biològic BTI al riu Ebre, a l'altura de l'assut de Xerta. | ACN
ACN
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:38h
Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) han efectuat este divendres al matí el segon tractament de la temporada contra les larves de la mosca negra al tram final Ebre. La mesura s'ha hagut de posposar durant diverses setmanes pels elevats cabals del riu durant esta primavera, que ja van obligar a retardar de forma considerable el primer, el 24 de maig passat. Els mostrejos previs efectuats fa uns dies van detectar una presència important de larves de mida gran al riu, amb densitats entre les 20 i les 200 per quilo de macròfit segons els trams. Unes xifres habituals per esta època de l'any, ha subratllat el responsable tècnic del COPATE, Raül Escosa, qui ha remarcat la importància de poder haver aplicar el tractament just abans que arribe el màxim de població de l'insecte, la primera quinzena del mes de juliol.

Els 273 metres cúbics per segon a l'altura d'Ascó i els 223 a l'altura de Tortosa de divendres al matí, després de la reducció progressiva de cabals al tram final de l'Ebre durant les últimes setmanes, ha permès reprendre els tractaments amb el larvicida biològic BTI contra la proliferació del molest simúlid. Com ja és habitual, el producte s'ha aplicat en set punts concrets al llarg del curs fluvial, amb l'ajuda d'un helicòpter. Els tècnics preveuen dilluns efectuar el control posterior al tractament. "Esperem que l'eficàcia siga elevada i ens permeta anar rebaixant les poblacions de mosca negra adulta", ha apuntat Escosa.

Els mostrejos previs de fa uns dies ja van detectar una densitat de larves "important" per activar el tractament. Especialment, "després de tants de mesos de no poder haver fet un control". Tot i que el primer de la campanya es preveu entre els mesos de febrer i març, enguany ha resultat impossible efectuar-lo fins al  24 de maig passat. "Estem arribant al màxim poblacional, la primera quinzena de juliol. Per tant, si atansem a este màxim ens interessa rebaixar la població de larves que hi ha al riu", apunta Escosa, tot recordant que es tracta d'un tractament antilarvari, que no afecta els individus adults que en estos moments ja sobrevolen i piquen pel territori ebrenc, especialment a la zona riberenca, però sí que al seu "relleu generacional".