«El pròxim 4 d'agost viurem una nit vibrant i de xalera màxima»

Parlem amb Fernando Garcia, promotor de la Partinando Show Festival, que el 4 d'agost portarà Seguridad Social, La Unión i Los Rebeldes a la Ràpita

Fernando Garcia mostra el cartell oficial de la Partinando Show Festival del pròxim 4 d'agost.
Fernando Garcia mostra el cartell oficial de la Partinando Show Festival del pròxim 4 d'agost. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:20h
El pròxim 4 d’agost l’estadi municipal de la Devesa, a la Ràpita, viurà la Partinando Show Festival, un esdeveniment que promet ser el concert de l’estiu a les Terres de l’Ebre, amb  l’actuació de tres grups mítics del pop espanyol: Seguridad Social, Los Rebeldes i La Unión.
Parlem amb Fernando Garcia, promotor i alma mater de les Partinando i ho fem a la Pensió, antic Hostal de la Toríbia on es va criar Garcia i va adquirir el do per les relacions públiques i la música.

- Falten 4 setmanes per a la Partinando Show Festival. Quines sensacions té? En quin punt estem?
Veig a la gent amb moltes ganes de concert. Crec que ha creat molta més expectació que el concert de Fangoria de l’any passat, pel fet que es tracta d’un festival amb grups mítics del pop espanyol que a les Terres de l’Ebre és inèdit. La gent està impacient, noto la il·lusió de la gent que serà transportada a l'època daurada del pop espanyol.

- L’any passat, amb Fangoria, l’èxit va ser desbordant. No sé si s’esperava aquella imatge d’un estadi de la Devesa pràcticament desbordat.
Realment treballes per a això. Però la satisfacció més gran és al dia següent, quan fas balanç i penses que ha anat tot bé. I també fer balanç de les errades que hages pogut cometre, és clar, per aprendre a solucionar-les en propers concerts. Enguany, per exemple, hem ampliat el servei de barres i també el servei de menjar, que la gent puga venir a sopar a l’estadi amb un servei de bocateria amb un rostidor argentí, on es podran fer entrepans amb carn a la brasa, amb taules i cadires.

- Com ha aconseguit ajuntar en una sola nit Los Rebeldes, La Unión i Seguridad Social?
Com que fa molts anys que treballo en este món, conec la majoria d’estos grups i els seus representants, i també molta gent del món de la faràndula. Hi hem treballat amb molta previsió, feia molt temps que els volíem portar aquí. Pensa que en estos moments ja estem treballant amb la Partinando Show de l’any que ve, de la qual encara no en podem donar detalls, però sabem que serà el 3 d’agost i, paral·lelament, estem treballant també per tindre-ho tot a punt el 4 d’agost a l’estadi de la Devesa.

- Quins detalls ens pot explicar de la nit del 4 d’agost?
A les 20 de la tarda, encara amb sol, obrirem les portes de l’estadi. A partir de les 20.30 h actuarà el grup ebrenc de versions La Finestra Buida. A les 22.00 h en punt començarà La Unión amb el seu pop disc. A les 23.30 h, el rockabilly de Los Rebeldes, i a la 1 de la matinada serà el grup que, per a mi, té el millor directe dels tres, Seguridad Social. Cal dir que cada grup estarà al voltant d’una hora i quart a l’escenari i cantaran tots els seus èxits. A més, entre grup i grup, mentre es prepara l'escenari, tindrem el DJ africà Estanis Bijeri, de Guinea Equatorial, animant la festa. Un cop acaben els 3 grups, al voltant de les 2.30 de la matinada, arrancarem amb la Partinando, que durarà fins a les 6 h amb els primers rajos de sol. En definitiva, viurem una nit vibrant i de xalera màxima. 

- Es tracta de grups mítics de finals dels 80 i 90, però que en realitat no han baixat mai dels escenaris.
I tenen un molt bon directe. A banda, els hem escollit perquè connecten molt bé amb la gent, mai han passat de moda, mai s’han deixat de cantar les seues cançons.

"Apostem sempre per l’ADN Partinando, que no és altra cosa, que la música de diferents èpoques, però sobretot els èxits dels 80"

- La filosofia de la Partinando Show Festival s’allunya força de la dels festivals que han proliferat amb els darrers anys a casa nostra, basats especialment amb grups catalans. Per què has fet esta aposta?
Apostem sempre per l’ADN Partinando, que no és altra cosa, que la música de diferents èpoques, però sobretot els èxits dels 80. És música que no ha passat mai de moda, per això fem una festa pensant en la gent de totes les edats. Un exemple són els èxits que escoltarem el 4 d’agost: Lobo hombre en París, Maracaibo, Más y más (La Unión), Mediterráneo, Mescalina (Los Rebeldes), Chiquilla, Quiero tenir tu presencia (Seguridad Social),... per anomenar-ne alguns. Són cançons que tothom coneix tinga l’edat que tinga.
Les Partinando són festes diferents a les quals estem acostumats a veure, la nostra essència és transportar la gent a altres èpoques.

 

Els líders de Los Rebeldes (Carlos Segarra), La Unión (Rafa Sánchez) i Seguridad Social (José Manuel Casañ).


- Fora dels concerts organitzats per Ajuntaments, és dels pocs promotors d’estes terres que s’arrisca a dur a terme un esdeveniment d’estes característiques. Com ho fa?
Garcos Espectacles és una empresa que apostem cada any per dur la festa als pobles, siguen menuts o grans. La veritat és que arrisquem molt, és com jugar a la borsa o com fer malabarisme, sempre vas a la corda fluixa fins que acaba el concert. No saps mai si guanyaràs o perdràs. La gent només veu el dia del concert, però la veritat és que nosaltres fa mesos que hi treballem, en concret dels del novembre. Hem de confiar amb moltes coses, amb el temps, en què la gent vinga i gaudisca... però sempre he sigut una persona optimista i emprenedora.

" Al ritme de venda que portem actualment, preveiem que la setmana abans del concert siga ja molt difícil trobar entrades. "

- De fet, l’any passat, amb la Partinando Show que va dur Fangoria a la Ràpita va ser tal l’èxit que molta gent es va quedar fora.
Sí, i al ritme de venda que portem actualment, preveiem que la setmana abans del concert siga ja molt difícil trobar entrades. Per això insistim que la gent no s’ho deixe per a l’últim dia. Penseu que ens estem trobant amb grups que compren packs de 30 o 40 entrades de cop.

- Si una cosa tenen les Partinando és que durant l’estiu passen per moltes de les festes majors dels nostres pobles. On anireu enguany?
Com a mínim per 10 pobles. Este dissabte anem a Tortosa, al barri del 13 de Gener i Horta. Hem de passar per Camarles, la Ràpita, Deltebre, la Cava, Gandesa, Bítem, les Cases, Alcanar Platja... voltem per tot.

- Quan van nàixer les Partinando?
Mira, enguany fa 30 anys que vaig començar com a DJ. Ho vaig fer al Canjo Pub l’any 1988, d’allà vaig passar a la Iguana, fins a l’any 1996. Des dels 17 anys que sóc a Ràdio Ràpita. Sempre m’ha agradat la música i he tingut la sort que els meus germans compraven molta música en vinil. Un estiu em vaig trencar el peu i me’l vaig passar sencer escoltant música, per això conec tan bé els èxits dels anys 70 i dels 60. A partir d’aquí, ja no em vaig desvincular mai de la música.

Quan es va acabar l’etapa a la Iguana, un cop a l’any anava a punxar música al Sarau, un dels antics locals del Garbeach. Ho fèiem sempre el 14 d’agost i allò era una animalada de gent la que venia. D’allà vam passar a Les Algues i també es va quedar petit, i d’aquí vam passar a fer-ho a l’estadi de la Devesa, a partir de l’any 2000. Resulta que per un error de tipografia que vam tindre en el primer cartell, la ‘r’ sempre surt tombada, perquè se l’havien deixat i així s'ha quedat sempre. A partir de l’any 2005 vam començar a portar les Partinando per les festes majors dels pobles.

- Abans les orquestres monopolitzaven pràcticament les nits de festes als pobles, ara veiem com estes es combinen cada cop més amb festes amb DJ.
Sí, i sobretot el que es busca són DJ que puguen animar a quedar-se al ball a gent de totes les edats amb tota mena de música. La Partinando té això, música dels 60, 70, 90, actual... però sobretot música dels 80. Una festa nostra dura 5 hores i mitja, sense mitja part. La gent s’ho passa bé, però nosaltres millor. Som un grup de 20 persones, entre els muntadors, gent de vestidors, grup de ball Shadows, robots aletitzats, les gogós... Nosaltres som els que més xalem i, si tu xales, la gent també xala.