Els socialistes demanen al Parlament la protecció per llei de les oliveres monumentals

Davant esta iniciativa, la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha instat tots els grups parlamentaris “a cercar el consens necessari per tal de tirar endavant sense més demora la protecció d'estos arbres monumentals”

Una olivera monumental del territori del Sénia.
Una olivera monumental del territori del Sénia. | Cedida
S. Berbís
28 de juny del 2018
Actualitzat el 29 de juny a les 19:29h
El Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha registrat al Parlament de Catalunya una proposició de llei sobre la protecció d'oliveres monumentals que preveu la declaració d'oliveres monumentals i, per tant, la protecció, de totes les oliveres situades a Catalunya, amb un perímetre de tronc igual o major de 350 cm mesurat a l'altura de 130 centímetres del sòl, que és la mateixa mida de l'inventari actual d'oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Equivaldria a la protecció legal necessària per acabar amb l’espoli incessant d’este patrimoni natural tan rellevant al territori del Sénia, i la davant esta iniciativa, la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha instat a tots els grups parlamentaris “a cercar el consens necessari per tal de tirar endavant sense més demora la protecció d'estos arbres monumentals”, segons ha informat en un comunicat.

“L'objecte d'esta llei és la protecció en el seu medi actual d'estes oliveres monumentals. Les oliveres monumentals són propietat tan de propietaris públics com privats i la llei els hi ha de reconèixer el paper que han tingut en la seua preservació, però també en la seva gestió futura”, exposa el redactat de la proposició de llei que signen els diputats del Grup parlamentari dels Socialistes i Units per Avançar Eva Granados Galiano, Jordi Terrades i Rosa Ma. Ibarra. Cal “detenir i evitar la degradació i desaparició d'este patrimoni, s'han d'establir mecanismes i instruments de planificació que asseguren la seua adequada gestió i la seua permanència en el lloc que els ha vist arrelar-se, prohibint de manera explícita la seua extracció, transplantament i comercialització d'estos exemplars”, continua.

Davant esta necessitat, la proposició de llei entrada al Parlament este 27 de juny,  desplega 24 articles que preveuen la creació d’una Comissió Tècnica per a la protecció de les oliveres monumentals. També es preveu l'elaboració de la llista de les oliveres i oliverars monumentals depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat i el sistema de protecció previst per estes, regula les accions de promoció sobre les oliveres i oliverars monumentals i les accions de divulgació, establix les prohibicions, les exempcions i el règim sancionador que comporta l'incompliment de les obligacions establertes i preveu una normativa financera per garantir la protecció.

En referència a les accions de promoció, contempla establir una menció especial "Oli d'oliva verge extra de les oliveres monumentals de Catalunya", que podría ser utilitzat per tots els productors d'oli d'oliva verge extra obtinguts a partir dels fruits d'oliveres monumentals i oliverars inclosos a la llista. Pel que fa a les prohibicions, van directes al moll de l’ós: “Està prohibit malmetre, matar, explantar i comercialitzar oliveres monumentals incloses en la llista”. També contempla la classificació d’infraccions, considerant molt greus els actes que impliquen “danyar, mutilar, deteriorar, arrancar o donar mort a les oliveres i olivars protegits, i també modificar físicament o químicament l'entorn de manera que es provoquen danys als exemplars”, així com “arrancar o trasplantar les oliveres i olivars protegits, i també la tinença d'exemplars arrancats i el comerç o la transacció d'estos”, i establint sancions, per a estos casos greus, que comporten multes d’entre 100.001 i 500.000 euros –també especifiquen les pertinents per a infraccions greus i lleus, respectivament-.

La petició de la Taula del Sénia
El passat mes de febrer, després de l'espoli d'oliveres mil·lenàries denunciat per la Taula del Sénia i l'Ajuntament d'Ulldecona, l'Assemblea de la Mancomunitat reunida a Sant Jordi va acordar per unanimitat “demanar a totes les administracions: provincials, autonòmiques, estatals, europees i mundials que, mitjançant les seues respectives competències (ajudes de tot tipus, normatives legals protectores), ajuden a acabar amb l'espoli d'estos monuments vius i el seu entorn”.

“Esta feina de conservació i posada en valor d'aeste patrimoni monumental, viu i en producció, ja s'havia iniciat, primer per l'Ajuntament d'Ulldecona i, des de la creació de la Mancomunitat i l'Associació, conjuntament per tots plegats: sectors públics i privats de la zona i, a més, amb la col·laboració de moltes institucions a tots els nivells”, explica la Mancomunitat de la Taula del Sénia en una nota de premsa arran de la proposició de llei presentada.

Després de fer i mantindre actualitzat un Inventari d'oliveres mil·lenàries que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl, amb un total de 4.960 exemplars que convertixen aquesta zona en la de major concentració del món, s'ha registrat una Marca de garantia per fer oli sols d'estes oliveres i de qualitat màxima, amb 12 marques que l'elaboren.

“Però el perill de l'espoli continuava latent, sobretot a la part catalana, al no haver-hi cap norma de protecció com les que hi ha a altres indrets”, recorda la Mancomunitat. Diverses autoritats, parlamentàries i de govern, han visitat les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia i més recentment ho havien fet els diputats Jordi Terrades i Rosa M.ª Ibarra, que es van reunir amb l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, la gerent de la Mancomunitat Tere Adell i el president de l’Associació Jaume Antich per informar-se de la situació actual en matèria de protecció i també de posada en valor de les oliveres mil·lenàries. “Acabem de veure amb satisfacció com el 27 de juny de 2018 el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha registrat al Parlament de Catalunya una Proposició de llei sobre la protecció d'oliveres monumentals. Davant d'aquesta iniciativa, la Mancomunitat de la Taula del Sénia insta a tots els grups parlamentaris a cercar el consens necessari per tal de tirar endavant sense més demora la protecció d'estos arbres monumentals”, exposa la Mancomunitat.