Primer cap de setmana de mónFILMAT amb «Formentera Lady» i «Con el Viento»

Divendres començarà una nova edició del Kino Tarragonik, a la residència de Balada

Redacció
28 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:08h
Fotograma de 'Con el Viento', de Meritxell Colell.
Fotograma de 'Con el Viento', de Meritxell Colell. | Cedida
Tot està a punt per tal que este dissabte obri la que serà la tercera edició de Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT, un certamen impulsat per Lo Pati – Centre d'Art Terres de l'Ebre on el paisatge més enllà d'embolcallar l'acció té una presència especial fins al punt d'esdevenir un protagonista més.

L'òpera prima de Pau Durà, Formentera Lady, protagonitzada per José Sacristán, ha estat la pel·lícula escollida per obrir este dissabte, 30 de juny mónFILMAT. La projecció tindrà lloc a les 21:30 hores a la plaça exterior de Lo Pati i hi estarà present el seu director, Pau Durà; i el productor, David Ciurana, el que permetrà establir un debat amb ells sobre les particularitats del film. L'altre plat fort del cap de setmana serà Con el viento, de Meritxell Colell, guardonada amb el premi Talents del D'A i la Biznaga de Plata del Festival de Màlaga. És un híbrid entre dansa i cinema que transcorre en un poble situat al nord de Burgos i que no s'estrenarà als cinemes de l'Estat fins a la tardor. Con el viento es projectarà diumenge, 1 de juliol, a les 20:00 hores, al Casino Recreatiu d'Amposta, l'espai central de mónFILMAT enguany, i la projecció també comptarà amb la presència de la directora, Meritxell Colell, i de l'ajudant de direcció, Laura Arrom.

Però prèviament a la inauguració de mónFILMAT començarà este divendres amb una nova edició del Kino Tarragonik, una proposta de creació audiovisual col·lectiva, dirigida per Priscila Alegre, en la qual una trentena d'inscrits de diferents països i disciplines, s'uneixen en grups per filmar i crear audiovisuals que després es projectaran en el marc de mónFILMAT, este mateix diumenge, després de Con el viento. Com a novetat el Kino Tarragonik inclou enguany la realització d'un workshop de creació i edició musical per a films a càrrec del compositor Julius Valve, productor de la Warner Music Finland. Tindrà lloc a la residència del Centre d'Art Lo Pati, a Balada a les 10 del matí el mateix diumenge i està obert a tothom, prèvia inscripció.

MónFILMAT, co-dirigit per Xavier Miró i Aida Boix, directora de Lo Pati, és un festival que aposta sobretot pel cinema d'autor i que es caracteritza per portar a les Terres de l'Ebre pel·lícules que difícilment es podran veure a les sales comercials del país. En esta tercera edició s'han programat un total de divuit sessions en sis dies. El gruix de l'activitat tindrà lloc la setmana vinent, del dijous 5 de juliol al diumenge 8, on entre altres films es podran veure, Jeanette sobre la infantesa de Joana d'Arc; el documental The Dolphin Man;The Florida Project de Sean Baker, amb Willem Dafoe en el repartiment;Penélope, d'Eva Vila; Trinta Lumes, de Diana Toucedo, o Braguino, de Clement Cogitore, un documental que ens proposa un viatge a la taiga siberiana. I també treballs amb segell ebrenc com el curtmetratge Lia de Marta Viña, una jove promesa del cinema català, amb arrels a Bot; Nueve días sin Fidel, de Jesús Labandeira, Rudy Jordán i la rapitenca Sofia Cabanes, un testimoni de primera mà de com es va viure la mort de Fidel Castro a l'Havana els primers moments d'anunciar-se. O dos documentals experimentals de l'ulldeconenc Manel Raga sobre la seua experiència a Bòsnia i Hezergovina: Ulldecona Umoljani i Manel viu a Sarajevo.