El grup d'ERC al ple de Deltebre salta pels aires amb una dura denúncia pública del seu número 2

Carles Aliau denúncia al plenari que Gervasi Aspa ha sol·licitat la seua expulsió del grup municipal d'ERC fins a 5 cops tot i acordar amb ell i el PDeCat (al marge de l'Assemblea Local) un pacte d'estabilitat | Aliau també ha demanat l'expulsió d'Aspa

S. Cabanes
27 de juny del 2018
Actualitzat a les 17:37h
Carles Aliau durant la seua intervenció amb la cadira buida de Gervasi Aspa al seu costat.
Carles Aliau durant la seua intervenció amb la cadira buida de Gervasi Aspa al seu costat.
El ple de l’Ajuntament de Deltebre d’este passat 26 de juny estava a punt d’arribar al seu final quan, al torn de precs i preguntes, el regidor d’ERC Carles Aliau va decidir prendre la paraula per fer una denúncia pública contra el seu propi partit i contra el portaveu municipal Gervasi Aspa, en un exercici de traure els propis draps bruts que, segurament, molts poques vegades s’ha vist en l’arena política ebrenca.

Aliau que en les passades eleccions va ser “fitxat” per ser el número 2 de Gervasi Aspa es disposava a parlar “del com i per què” va decidir “acceptar les funcions” que li va “encomanar  l’alcalde”, Lluís Soler.  Aliau, enginyer de Telecomunicació i Doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya, gestiona actualment des de l’oposició gestiona una cartera de Diversificació i Planificació Industrial a l’Ajuntament de Deltebre, gràcies a l’acord  a què van arribar els dos regidors republicans i el Govern municipal, en contra, però de l'opinió de l'assemblea local. Un acord, però, que sembla que ha estat l’origen d’una cruenta guerra civil a les files d’ERC Deltebre.

“Tot arranca de la proposta que mos fa l’alcalde per conformar un pacte d’estabilitat entre el Govern municipal i el grup municipal d’ERC”. Segons va exposar Aliau i després va ratificar l’alcalde, tots dos grups van estar d’acord en segellar el pacte i en virtut d’este acord, Aliau va passar a gestionar la cartera municipal de Diversificació i Planificacio Industrial.
Però des d’aleshores, no tot han estat flors i violes, sinó tot el contrari. L'Assemblea local d'ERC va votar en contra de ratificar este acord d'estabilitat. Ni Aliau ni Aspa van acabar-lo signant, però tàcitament Aliau va acabar portant-lo a la pràctica, d'acord amb Aspa, segons argumenta, acceptant el càrrec proposat per l'alcalde.

En el darrer any, segons va exposar Aliau, Gervasi Aspa, portaveu del grup municipal d’ERC, ha demanat fins a 5 cops l’expulsió del grup municipal del que fóra el seu flamant número 2. “M’heu fet judici, sentència i condemna sense que jo pugue defensar-me, això es despòtic i inquisitiu”, denunciava públicament Aliau contra el seu partit. Segons va relatar, s’ha requerit la seua expulsió “per unes accions que van estar pactades entre els portaveus del PDeCat i ERC" i el mateix Aliau. "L’assemblea del 17 de desembre [on es va rebutjar signar l'acord d'estabilitat] va ser pel matí i la reunió per acordar les accions al ple va ser per la tarde. En esta reunió vas decidir no venir al ple” relata dirigint-se a Aspa, “per a que jo tingués llibertat de vot.   ‘Confia en mi i deixa’t guiar’ son algunes de les paraules que em vas dir. I es va acordar que jo no sortiria del partit ni del grup. Me vols expulsar per uns acords que vam prendre tu i jo. També hauries de ser expulsat tu del grup. M’has venut, ja m’ho van advertir”. Per això mateix, Aliau també ha sol·licitat que Aspa siga expulsat del grup municipal “per no complir els acords” que van prendre.

Li van “prometre” el càrrec que actualment ocupa Joan Alginet

Però tot plegat no va acabar aquí, sinó que Aliau tampoc va tenir pèls a la llengua alhora de descriure de quina manera va anar a parar a la llista d’ERC a Deltebre i què és el que li van prometre.

“Em vau venir a buscar vosaltres. Em vau oferir anar de segon. ‘Què vols?’, em vas dir i jo et vaig contestar ‘estar allà on es decideixen les coses d’aquí del territori’. Tu i la presidenta local hi vau estar d’acord. Donat el meu perfil, us vau comprometre a que tingués una responsabilitat supramunicipal. Una vegada em vas dir que el meu sonava per al Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre (GALP) i li vau donar al càrrec al que volíeu que fos el cap de llista d’ERC [referint-se a Joan Alginet], que ara ha fet una marca blanca de no sé quin partit. Me vas dir que aniria primer i t’han passat davant”, va etzibar repartint estopa també per al que serà cap de llista de Més Deltebre.

El discurs anava dirigit principalment contra el seu ‘company’ de files, Gervasi Aspa, tot i que també reparteix, i molt, contra membres d'ERC Deltebre. No obstant, ahir Aspa no va presentar-se al ple. De fet, segons constaten al consistori, no és la primera vegada que falta al plenari en els darrers mesos.

Vídeo de la intervenció: