El Col·lectiu Gastronòmic apodera la restauració d'Alcanar i les Cases

Restauradors i Ajuntament fan balanç sobre què ha suposat la constitució d'este grup gastronòmic

Plat elaborat per a les Jornades del Llagostí amb el port de les Cases d'Alcanar al fons.
Plat elaborat per a les Jornades del Llagostí amb el port de les Cases d'Alcanar al fons. | Cedida
Redacció
26 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:31h
Han estat 4 setmanes intenses, en què els restaurants del Col·lectiu de Cuina d’Alcanar i les Cases han mostrat el bo i millor dels seus productes del mar, amb el llagostí com a protagonista.

El 22 de juny passat es van tancar les sèptimes Jornades del Llagostí. Són les segones des que el Col·lectiu, que agrupa una dotzena de restauradors, es va constituir oficialment. Este fet, segons destaquen els mateixos restauradors, ha suposat un revulsiu. Els fogons sempre han bullit, però sembla que ara ho fan en una mateixa direcció, des de cadascuna de les cuines d’este grup, per tal de crear un segell diferenciat dintre del territori.

“La gent, quan ens associem, pretenem anar a millor”, comenta Araceli Escura, del restaurant del Club Nàutic de les Cases d’Alcanar i integrant del Col·lectiu. “Com a col·lectiu, hem vist que tenim una sèrie de mancances, però junts treballem pel benefici conjunt, rebem assessorament i intercanviem inquietuds professionals, cosa que abans no passava”, afegix.

Entre els reptes que cal millorar, segons destaca Escura, és la recerca de personal qualificat dintre del món de l’hostaleria. “També hem de buscar la manera de desestacionalitzar, saber trobar públic en temporades baixes. Amb l’experiència de les jornades, sabem que si treballem bé la gent és mou i això enguany s’ha notat molt”, destaca.

I és que, segons comenta, les passades Jornades del Jlagostí han estat unes de les que han tingut més èxit dels darrers anys. Hi coincideix amb este diagnòstic  Elena Cañada, del restaurant Mareny. "La sensació general és que ha anat millor que l’any passat. Ho haurem de veure detalladament un cop ens reunim, però, almenys, si puc parlar per mi, ha anat millor que cap any”, assegura.

Segons afegix Cañada, l’impuls del Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i les Cases no només ha servit per donar una embranzida al sector canareu i casenc, sinó que també ha sigut una de les claus per impulsar la restauració en un context de crisi econòmica. “Ens ha ajudat a rellançar-nos”, assevera. “Ara som més forts, estem més units, tenim més complicitats i una relació directa amb l’Ajuntament”, comenta.

En efecte, l’Ajuntament s’ha implicat directament amb la constitució del Col·lectiu. Això ho sap molt bé Jordi Monfort, regidor de Turisme, Empresa i Comerç. “Abans de la formació del Col·lectiu Gastronòmic teníem un problema de cohesió entre els restauradors, sobretot a l’hora de treballar en conjunt i equitativament entre els restaurants. La situació va arribar a un punt que es va deteriorar i el treball conjunt va quedar devaluat”, explica Montfort.
 
“Des de la regidoria, els hi vam oferir suport, amb l’aposta de les jornades gastronòmiques, amb l’objectiu de desestacionalitzar i crear segell propi, però, per tal d’aconseguir això, el sector s’havia d’implicar activament. Es tractava de compartir objectius”, continua.
 

Un cuiner preparar l'emplatament d'una recepta feta a base de llagostí al port de les Cases d'Alcanar Foto: Cedida



A partir d’aquí, un grup de restauradors va decidir empènyer el carro i es van unir en el  Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i les Cases. “Vam decidir que les jornades funcionarien a partir de les normes aprovades pel mateix Col·lectiu, amb els restauradors que van decidir implicar-se activament. Vam començar amb un grupet de 8 i ara, activament treballant, en són al voltant d’una dotzena”.

En els darrers dos anys, els membres del Col·lectiu, amb el suport de l’Ajuntament i del Consell Comarcal del Montsià, han participat en diferents tallers encaminats a millorar les cartes de vins i també les de les postres. “La idea és anar donant-los elements qualitatius i que es creguen que realment poden fer cuina en majúscules”, subratlla el regidor de Turisme.

Durant l’any, a més de les Jornades del Llagostí, el Col·lectiu de Cuina d’Alcanar i les Cases també organitza les Jornades Gastronòmiques de la Clementina, entre el novembre i el desembre. Un altre dels productes gurmet amb segell propi que els fogons canareus i casencs han contribuït a revaloritzar. A més, juntament amb les restauradors de la Ràpita, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, Alcanar i les Cases participen també en les Jornades Gastronòmiques de la Galera, organitzades pel Patronat de Turisme de la Diputació a les Terres de l’Ebre.

A banda, i per primer cop, la confraria de pescadors juntament amb els restauradors del Col·lectiu ha organitzat per al pròxim 7 de juliol una jornada de tapes amb el llagostí com a ingredient.

Alcanar i les Cases, que s’obren forat entre el turisme de km 0 i slow, allunyat de les massificacions, ara es confirmen també com a dignes membres de la gastronomia ebrenca de primera divisió.

 

Un dels plats que es van oferir en esta passada edició de les Jornades del Llagostí. Foto: Cedida