Indignació pel «menysteniment» de Tarragona cap a l'Ebre amb els Jocs Mediterranis

Des de Tortosa i Amposta es va sol·licitar ser la seu de diferents esports com el rem o l'esgrima

Mapa de les seus dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018
Mapa de les seus dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 | Cedida
Silvia Berbis i Pep Simó
21 de juny del 2018
Actualitzat a les 11:04h
A mesura que va caient el compte enrere per a la inauguració, este proper divendres, de la divuitena edició dels Jocs Mediterranis que acull Tarragona com a ciutat organitzadora, ha anat revifant el malestar a les Terres de l’Ebre pel fet que cap municipi del territori haja acabat acollint una sola prova d’este esdeveniment esportiu. Cap de les 16 seus que fan pinya amb Tarragona és de les Terres de l’Ebre, i sí que n’hi han dos de Barcelona. “Vergonya”, “llàstima” o “menysteniment” són alguns dels qualificatius amb què han sorgit les queixes ebrenques a les xarxes socials, algunes demanant “boicot” davant l’eloqüent mapa “centralista” de seus que ha fet públic l'organització.

El cert és que el malestar ja fa temps que dura. De fet, l’any 2011, quan es va designar Tarragona com a seu, alguns organismes ebrencs, com ara la Cambra de Comerç de Tortosa o l’Institut per al Desenvolupament de les Terres de l’Ebre, ja van elevar la seua queixa i van instar els organitzadors a “reconduir” la situació, tal com va dir l’aleshores president de la Cambra, José Luis Mora.

D’aquella indignació a la resignació actual per part d’algunes institucions ebrenques

L’Ajuntament de Tortosa considera que la polèmica ja ha caducat, tot i el ressò a les xarxes, i preferix no pronunciar-se, centrat com està en l’organització del CSIT World Sports Games el 2019, el seu propi macroesdeveniment esportiu com a amfitriona –amb altres cinc subseus a l’Ebre.

Però la ciutat es va postular en el seu dia per acollir les proves de rem, que finalment es faran al Canal Olímpic de Castelldefels. Els arguments que se'ls va donar en les dos temptatives que van realitzar va ser que "el Canal Olímpic garantia uns cabals òptims per a la realització de les proves, però que, en canvi, el riu Ebre no ho podria garantir. A més, també volien prioritzar espais pròxims a Tarragona", apunten fonts properes al consistori. Tot i això, l'Ajuntament de Tortosa va tornar a intentar entrar al mapa dels Jocs Mediterranis, i esta tercera vegada es va proposar el nou rocòdrom de Ferreries com a seu de les proves d'escalada”, però finalment l'esport no ha estat reconegut dins dels Jocs Mediterranis 2018.

Fonts de l’organització dels Jocs Mediterranis han argumentat a aguaita.cat que "els equipaments ja van ser planificats durant la realització de la candidatura, i això va ser durant els 2008 i 2009 i cap municipi ebrenc va ser escollit", recorden. A més, també comenten que "vam prioritzar equipaments ja preparats i que la seua elecció no suposés una despesa econòmica extra".

Però sobre este punt de la despesa, l’Ajuntament d’Amposta, que també en el seu dia va deixar palesa la seua queixa –l’aleshores alcalde, Manel Ferré, va trametre una carta al seu homòleg de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), quan es van fer públiques les seus, recordant-li l'oferiment que li havia fet perquè la ciutat acollís proves dels Jocs-, recorda que, a banda del rem, la capital del Montsià també va sol·licitar poder albergar la competició d'esgrima, on recordem la ciutat compta amb unes instal·lacions noves de primer nivell. Finalment, l'esgrima es realitzarà a unes instal·lacions reformades a la Selva del Camp i que han suposat unes despeses de 60.000 per les obres de millora realitzades, inaugurades este mateix mes de juny.

Així l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha afirmat que "personalment desconec quins són els passos que va fer el consistori ampostí el 2008 per a poder ser la seu dels Jocs Mediterranis, però que, ara, no siguem la seu de cap esport em pareix un error flagrant i només fa que augmentar el sentiment de victimisme que sofrixen les Terres de l'Ebre."
 
Rebombori a les xarxes

I és que són molts els comentaris que en les últimes hores han inundat les xarxes reivindicant un paper més protagonisme de les Terres de l'Ebre dins dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018. Aquí en podem veure alguns dels molts exemples: