Les empreses de la reserva de la biosfera es reunixen per planificar l'ecoturisme al territori

A la trobada, hi van ser presents el Consell Comarcal del Montsià, el COPATE o DestiMED, i també empreses turístiques del territori.

Redacció
20 de juny del 2018
Actualitzat el 21 de juny a les 11:22h
Imatge de grup dels primers productors i empresaris acreditats per utilitzar la marca, en l'acte celebrat a la Cambra de Comerç de Tortosa.
Imatge de grup dels primers productors i empresaris acreditats per utilitzar la marca, en l'acte celebrat a la Cambra de Comerç de Tortosa. | Cedida
El 19 de juny passat, l’ens gestor de la reserva de la biosfera, el COPATE, ha portat a terme el quint fòrum formatiu per a les empreses acreditades amb la marca pròpia de la reserva, Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera, focalitzat en l’ecoturisme i la creació de productes complexos.
 
El fòrum s’ha celebrat a Amposta, on la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Carmen Navarro, i el vicepresident del COPATE han donat la benvinguda als assistents i han destacat la importància de “treballar amb xarxa” i també han ressaltat la voluntat del COPATE i la Reserva de "contextualitzar estes jornades per a les empreses acreditades en el conjunt del territori ebrenc, celebrant-ne cadascuna en una comarca". 

Josep Aragonés, director tècnic del COPATE, ha compartit amb els assistents com la reserva de la biosfera pot esdevenir una oportunitat per crear nous productes turístics més inclusius i més responsables amb el territori. Albert Folch, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre, ha explicat la importància de desestacionalitzar el turisme al territori i de com este va cap a un turisme d’autenticitat, sostenibilitat, costums i tradicions, així com hi ha una microsegmentació i internacionalització a través dels diferents àmbits i línies estratègiques.
 
La jornada ha comptat amb la intervenció dels tècnics de l’UICN, Carla Delanutti i Jeremy Sampson, que han explicat en què consistix el projecte DestiMED, subvencionat amb fons europeus, i també han donat pautes molt interessants als assistents sobre la conservació, la connexió i la comunicació de l’ecoturisme, explicant conceptes com el de la petjada ecològica i de com són pioners a l'hora de mesurar l’impacte mediambiental que estos paquets ecoturístics poden causar al territori.
 
Finalment, la jornada va finalitzar amb una taula redona per compartir experiències i bones pràctiques entre turisme i agroalimentació, amb la participació de Joan Barberà, president de l’Estació Nàutica; Mercè Todó, propietària de l’allotjament Ca La Leonor; Elias Gil, propietari de les Vinyes del Convent; Ramón Vidal, de Nòmada Viatges, i Lluís Garcia propietari del restaurant Estany-Casa de Fusta, on es va posar de manifest que tots el actius variats del territori (natura, cultura, tradició, gastronomia, etc.) s’han de donar a conèixer en conjunt, difonent l’essència de la destinació Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera mitjançant la cooperació de les diferents activitats i serveis turístics, creant sinergies entre ells.
 
L’objectiu d’estos fòrums és establir un espai permanent de col·laboració publicoprivada, un espai de trobada entre les empreses acreditades a la marca i l’ens gestor de la reserva, el COPATE, per tal que les empreses estiguen informades del dia a dia de la reserva i poder identificar sinergies de treball conjuntes, entre empreses i la reserva i entre les mateixes empreses. També, formar a les empreses en temes concrets i crear una xarxa entre tots els acreditats.