Mor als 91 anys Manuel Pérez Bonfill, puntal de la cultura ebrenca del segle XX

Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2010. L'Ajuntament de Tortosa també el va nombrar fill predilecte de la ciutat

Redacció
19 de juny del 2018
Actualitzat el 20 de juny a les 17:21h
Pérez Bonfill signant el llibre d’honor del campus Terres de l’Ebre de la URV.
Pérez Bonfill signant el llibre d’honor del campus Terres de l’Ebre de la URV. | Cedida
L’escriptor, professor i catedràtic de llengua i literatura, Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, 1926) ha mort este dimarts 19 de juny als 91 anys.

Membre d'una generació d'intel·lectuals que va patir els estralls de la Guerra Civil, Bonfill va ser professor a l’institut de Tortosa durant 40 anys, on va deixar la seua empremta en alumnes i professors i va esdevenir un dels catalitzadors de l’ensenyament en català durant els primers anys de democràcia.

La seua trajectòria vital i professional està lligada molt estretament a l'Institut Joaquim Bau, on va crear l'aula de teatre per on van passar alumnes com els actors Pere Ponce o Sílvia Sabaté. Cal destacar també la implicació de Pérez Bonfill en la vida cultural i social de la ciutat.

Després d’una iniciativa engegada per noms com Manel Ollé, l’EMD de Jesús va coordinar la campanya de recollida d'adhesions per sol·licitar la Creu de Sant Jordi, un honor que Bonfill acabaría rebent l’any 2010.

El 22 d'octubre de 2015, un grup d'entitats i particulars de Tortosa i les Terres de l'Ebre van presentar la Comissió Organitzadora de l'Any Manuel Pérez Bonfill 2016, amb motiu del norantè aniversari de l'escriptor. El 4 de gener de 2016, l'Ajuntament de Tortosa va aprovar per unanimitat en sessió plenària nomenar-lo fill predilecte de la ciutat.

Al costat de Gerard Vergés i Jesús Massip participà en la revista GEMINIS(1952-1961). També va col·laborar en la segona època de la revista La Zuda (1955-1963) i en el setmanari EbreInformes (1978-1995), dirigit per Josep Bayerri. Ha impulsat, amb Frederic Mauri, el grup artístic Macla 65, format per Ferran Cartes, Albert Fabà, Joan Antoni Blanc, Agustí Forner.

Entre la seua tragectòria literaria, destaca la publicació de quatre llibres de narrativa, dos reculls poètics i una carpeta de poemes il·lustrada amb gravats de Frederic Mauri. També ha participat en diferents obres col·lectives, tant de poesia com de prosa, i ha publicat articles en mitjans de comunicació.

Ha rebut diversos premis literaris en castellà i en català, i ha estat guardonat amb el Premi  Tió i Noé al mèrit cultural (1980).

La conselleria de Cultura, així com l'Ajuntament de Tortosa han expressat el seu condol públicament.