Obertes diligències d'investigació a l'entorn del rescat marítim durant el qual ha mort una dona a L'Ametlla

El cas serà també analitzat per la Comissió d'Investigació d'Accidents de la Marina Mercant del Ministeri de Foment

La Salvamar Polaris, en una imatge d'arxiu.
La Salvamar Polaris, en una imatge d'arxiu. | Salvament Marítim
ACN
14 de juny del 2018
Actualitzat el 16 de juny a les 12:36h
La policia judicial de la Guàrdia Civil ha obert diligències d’investigació per esclarir els fets succeïts a l’entorn del rescat marítim davant la costa de l’Ametlla de Mar, esta matinada, en el decurs del qual ha mort una dona de 27 anys. El cas serà també analitzat per la Comissió d'Investigació d'Accidents de la Marina Mercant del Ministeri de Foment.

L'accident es va produir quan la Salvamar Polaris remolcava l'embarcació avariada amb els quatre tripulants a bord. Segons Salvament Marítim, les condicions de mal temps, amb "forta maregassa" i ràfegues de vent fins a 50 nusos, van provocar que comencés a entrar aigua a l'interior i que acabés bolcant.

Quan van adonar-se que l'embarcació remolcada bolcava, els efectius de Salvament van fer virar la llanxa fins al punt de l'accident i van poder treure tres persones del mar. La quarta tripulant, però, no va poder ser localitzada en un primer moment.

El declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, el cap del Centre de Coordinació Salvament Marítim de Tarragona, Íñigo Landeta, ha apuntat que la decisió de mantindre a bord de la nau remolcada els seus tripulants, i no traslladar-los a l'embarcació de Salvament, a priori més segura, es pren en funció de les "circumstàncies". "Si està en estat precari, com pasteres que van sobrecarregades i representen un perill imminent, es trasllada a l'embarcació més segura", ha apuntat. En este cas, ha precisat, es va considerar que l'avaria del motor no suposava un perill imminent i, per contra, les condicions de forta maregassa i vent de mestral podia haver fet que les embarcacions col·lidissin i s'enfonsés la més petita, la de les víctimes. "Era més segur fer esta operació –remolcar- que intentar fer un transbordament de persones de nit, amb onades de dos o tres metres, donant cops i sense veure per on venia la mar. La decisió del patró va ser remolcar-lo buscant el socaire de terra i en el procés va començar a entrar-li aigua i l'embarcació va bolcar", ha assegurat.

"Amb el vent i les onades no se la veia", ha explicat Landeta en referència al moment de la recerca de la noia quan havia caigut a l’aigua. Després de donar avís a una altra llanxa–Salvamar Formalhaut-per reforçar la recerca, va ser finalment l'helicòpter qui va poder treure-la de l'aigua. Tot i que durant el seu trasllat fins a l'aeroport de Reus i també després d'aterrar se li van practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar, el personal mèdic no va poder fer res per salvar-li la vida. Els tres tripulants rescatats van ser traslladats per la Salvamar Polaris, ferits lleus amb símptomes d'hipotèrmia, fins al port de l'Ametlla de Mar, on van ser donats d'alta després de ser atesos per una ambulància medicalitzada del SEM.
Els quatre tripulants havien sortit a navegar dimecres des del mateix recinte portuari amb l'embarcació abans de patir l'avaria mar endins.