Pacheco (CCOO) creu que els nous governs obren una «finestra d'oportunitat» per a les reivindicacions sindicals

El líder sindical prioritza les negociacions per derogar la reforma laboral, garantir el sistema públic de pensions, erradicar la bretxa salarial i la renda garantida de ciutadania

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, pren notes durant la quarta conferència del sindicat a les Terres de l'Ebre.
El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, pren notes durant la quarta conferència del sindicat a les Terres de l'Ebre. | ACN
ACN
08 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:40h
El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha saludat l'arribada del PSOE a la Moncloa i la constitució del nou Govern com una "finestra d'oportunitat" per negociar i concretar les principals reivindicacions sindicals. Concretament, ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de derogar els aspectes més controvertits de la reforma laboral, garantir el sistema públic de pensions a partir de canvis estructurals, erradicar la bretxa salarial entre homes i dones, a més de l'aplicació de la renda garantida de ciutadania. "Ho hem fet durant tota una etapa molt negra, d'un govern del PP que ha ofegat qualsevol espai d'obertura i de diàleg per construir en drets socials i donar una sortida al conflicte polític territorial i ha ofegat Catalunya en una de les pitjors etapes de la democràcia. Després d'estos anys negres del PP, l'altre dia s'obria una finestra, amb moltes incerteses, però d'oportunitat que des del món sindical intentarem que es convertisca en realitat", ha declarat el líder sindical, en referència a la derrota dels conservadors en la moció de censura.

Pacheco ha instat tant el govern català com l'espanyol a seure a la taula per començar a abordar conflictes i demandes des d'una perspectiva diametralment diferent a la que va marcar l'executiu del PP. "Cal començar a obrir de forma immediata la taula social que doni sortida a totes aquestes reivindicacions", ha declarat des de Tortosa, on ha assistit a la quarta conferència del sindicat a les Terres de l'Ebre.

Considera que disposar d'una "capacitat d'interlocució millor" ha de permetre traslladar a l'administració les reivindicacions socials per aturar el creixement de la precarietat, la pobresa i la temporalitat per evitar que s'acaben cronificant i convertint en "irresolubles". En este sentit, ha recordat que este dimecres, els representants sindicals ja van tenir una trobada amb el conseller de Treball, Chakir el Homrani, per començar a posar fil a l'agulla en la implementació de la renda mínima garantida. La primera reunió "en sis mesos", ha remarcat.

Esta nova etapa de diàleg social, segons el líder sindical, ha de permetre abordar, en l'àmbit estatal, la derogació de la reforma laboral o poder parlar de com garantir el sistema públic de pensions a partir del seu replantejament estructural, dos de les principals reivindicacions que els sindicats van fer paleses ja l'últim Primer de Maig.

També posar fi a les diferències salarials per gènere, desenvolupant i aprovant una "llei veritablement d'igualtat que sigue efectiva per acabar amb una de les pitjors conseqüències de la situació econòmica i social que ha viscut este país durant esta crisi i que ha eixamplat la bretxa entre els drets dels homes i les dones". "El vuit de març ha de tenir un recorregut continu sense retorn per acabar de conquerir els drets fonamentals d'igualtat de la ciutadania, entre homes i dones", ha tancat.