L’Auditori José Antonio Valls d'Alcanar tanca les portes per ser sotmès a una reforma integral

Està previst que les obres d’enderrocament de l’edifici es facen este estiu

Les obres de la reforma integral de l'auditori començaran este estiu.
Les obres de la reforma integral de l'auditori començaran este estiu. | Cedida
Redacció
08 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:41h
L’auditori José Antonio Valls, un equipament que durant més de 20 anys és el punt neuràlgic de la cultura canareva, ha tancat portes per ser objecte d’una reforma a fons amb l’objectiu d’adaptar-lo a normativa vigent en matèria d'accessibilitat, seguretat i incendis, i també a les creixents necessitats del teixit associatiu.

Amb la voluntat de renovar este equipament, l'any 2016 l'Ajuntament va impulsar un concurs d'idees per a la redacció del projecte bàsic del nou Auditori. Paral·lelament, va impulsar un procés participatiu per a recollir les propostes i inquietuds de les entitats i els col·lectius locals que utilitzaven l’equipament.

Durant el segon trimestre de 2017, el consistori va licitar la redacció del projecte executiu, així com la direcció de l'obra i la legalització de les instal·lacions. Està previst que els treballs d'enderrocament comencen este estiu i que l'any vinent es desenvolupen el gruix de les obres de construcció.

"L'obra està pressupostada en 2,4 milions d'euros i el consistori ha dividit el treball en quatre anualitats per a poder equilibrar el finançament, ja que hi haurà una part important que es cobrirà amb fons municipals i una altra que es finançarà a través de subvencions", detalla Ivette Fibla, regidora d'Urbanisme. "De moment ens hem acollit a dos subvencions del PAM 2017 i el PAM 2018 de la Diputació de Tarragona, per un import d'aproximadament 400.000 euros”, afegix Fibla.

El nou edifici inclourà un terreny annex a l'actual auditori que l'Ajuntament va comprar, amb esta finalitat, l’any 2007.

El futur auditori
La porta d'accés al nou auditori serà a l'avinguda Catalunya. S’hi accedirà a través d'un porxo on se situarà el cancell d'entrada, que farà de filtre entre el carrer i el vestíbul. A la zona de transició se situaran el taulell del bar, l'àrea d'informació i el guarda-roba, i en un segon pla, els serveis higiènics.

L'accés al punt mitjà de la sala es farà pels laterals d'este espai, i es podrà baixar cap a la platea o pujar cap a les posicions més elevades de l'amfiteatre. Aquesta sala tindrà 402 butaques i un plató escènic de 16 per 8 metres.

A la zona annexa hi haurà els espais de serveis de l'auditori. El soterrani albergarà les instal·lacions de l'edifici i una zona de magatzems. A la planta baixa es trobarà l'accés de serveis i el vestíbul dels artistes. La primera planta estarà destinada als camerinos. A la segona hi seran la sala d'assaig i d'audicions, i a la tercera, les galeries de serveis per a dur a terme les tasques de manteniment de l'edifici.

Les comunicacions verticals d'aquesta part de l'edifici se solucionaran mitjançant una escala i un ascensor. També s'instal·larà un muntacàrregues que comunicarà la planta baixa amb el soterrani.

Història de l'auditori
A l'abril del 1992 l'Ajuntament va comprar la finca urbana on hi havia el Cinema Catalunya amb l'objectiu de disposar d'un edifici condicionat per tal de poder atendre les necessitats culturals i socials de les entitats municipals.

Tres anys més tard, el 4 de juny de 1995, després de la remodelació de l’edifici, s'inaugurava l'Auditori Municipal José Antonio Valls Subirats, en el marc dels actes commemoratius del 150è Aniversari de la Fundació de la Banda Municipal de Música.

L'Ajuntament va batejar l'auditori amb el nom de José Antonio Valls Subirats en homenatge al jove músic canareu que va morir en un accident de cotxe al setembre del 1983 i que inicià el seu recorregut musical als 9 anys a l'Acadèmia Municipal de Música d'Alcanar. El 1983, José Antonio compaginava la seua càtedra al conservatori de València amb els estudis de composició, direcció d'orquestra i cors, la direcció d'una escola i de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló i la seua pròpia producció musical.

Del 1995 ençà, l'auditori canareu ha acollit centenars d'actuacions del teixit cultural i associatiu del poble, i també d'altres artistes convidats. "Durant més de dos dècades l'auditori ha actuat com un veritable element cohesionador del municipi i com a difusor de la cultural popular i tradicional. Ara ens resta esperar amb il·lusió el nou auditori, un edifici funcional i que estarà adaptat a les demandes de les entitats que en faran ús", ha assegurat l’alcalde, Alfons Montserrat.