El Síndic conclou que l'Estat no pot negar les beques menjador als alumnes sense DNI

El Consell Comarcal va denunciar esta situació discriminatòria que van patir 41 infants el curs passat

Taula parada d'un menjador escolar
Taula parada d'un menjador escolar | CCBages
Redacció
06 de juny del 2018
Actualitzat a les 10:57h
El Síndic de Greuges de Catalunya ha emès una resolució que empara la denúncia interposada pel Consell Comarcal del Bages i altres ens públics a final de l'any passat sobre els infants als quals els és negat el dret a rebre una beca menjador perquè no disposen de DNI o NIE, tal com informava NacióManresa. El Consell va alertar que el curs passat 41 infants de la comarca es van quedar sense aquesta beca perquè el ministeri d'Hisenda exigia la identificació fiscal dels menors. El document nacional d'identitat no és obligatori per als menors de 14 anys i hi ha infants que no poden obtenir cap identificació perquè no tenen nacionalitat espanyola i encara no tenen tramitat el número d'identificació d'estrangers.

El Consell Comarcal del Bages va començar a detectar incidències en la concessió de les beques menjador arran del canvi normatiu del 2015, que obliga les administracions públiques a tramitar el model 347 de declaració anual d'operacions amb terceres persones per a qualsevol import. L'Agència Tributària exigix que per realitzar qualsevol tràmit amb un ens públic la persona física o jurídica ha de tindre un número d'identificació fiscal, del qual molts infants no disposen. 

Per aquest motiu el Consell, conjuntament amb l'Ajuntament de Manresa, va adreçar una denúncia al Síndic de Greuges.

Resolució contundent

El Síndic de Greuges reconeix en la resolució que "no es pot denegar l'ajut individual de menjador escolar a un infant que complix els requisits de necessitat i de vulnerabilitat social pel sol fet de no disposar de DNI o NIE", ja que suposa un fet "contrari al dret fonamental a l'educació en condicions d'igualtat". A més, li recorda al ministeri d'Hisenda que l'Agència Tributària pot "procedir d'ofici a donar d'alta en el cens d'obligats tributaris i assignar-los un número identificatiu" als infants que sol·liciten les beques menjador, fet que permetria acabar amb "este factor de desigualtat per a l'escolarització de l'alumnat socialment menys afavorit".

Per això el Síndic suggerix que els ens gestors dels ajuts de menjador escolar, com és el cas del Consell Comarcal, poden fer un llistat dels alumnes sol·licitants de l'ajut que previsiblement no podrien accedir a un DNI o NIE i passar esta llista a l'Agència Tributària per tal que, abans d'acabar l'any fiscal, procedisca d'ofici a donar-los d'alta i assignar-los el NIF que corresponga.