Cinquanta anys del trasllat pedra a pedra de l’Ermita de Berrús

Veïns de Riba-roja d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca es trobaran este dissabte a Berrús per celebrar el mig segle del nou emplaçament

Antigament, Berrús era un poble autònom situat a la desembocadura del barranc de Barvall, a uns 12 quilòmetres de Riba-roja
Antigament, Berrús era un poble autònom situat a la desembocadura del barranc de Barvall, a uns 12 quilòmetres de Riba-roja | Cedida
Redacció
25 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:48h
Una paella popular, una missa oficiada pel bisbe de Tortosa, ballada de jotes i diverses actuacions musicals, en un ambient de festa i retrobament, serviran este dissabte per celebrar el 50 aniversari del trasllat de l’ermita de santa Magdalena de Berrús al seu emplaçament actual, evitant així que les obres de la pressa de Riba-roja d’Ebre dixessen esta ermita sota les aigües del pantà riba-roja, l’any 1968.

La romeria d’este dissabte a Berrús és un acte conjunt organitzat pels Ajuntaments de Villalba i els Arcs, la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre, tres pobles que comparteixen lligams històrics amb esta ermita, antiga església parroquial d’un poble ja desaparegut. Hi participaran els veïns dels tres municipis, a més del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent Vidal.

El punt de trobada és la cruïlla de la carretera TV-7411 amb l'accés a l'ermita, a peu de carretera, a les 11 del matí, per pujar en corporació fins a Berrús.
 
Un poblet despoblat al segle XX

Antigament, Berrús era un poble autònom situat a la desembocadura del barranc de Barvall, a uns 12 quilòmetres de Riba-roja. Són diversos els documents que certifiquen l’existència de Berrús com a poble, o unit a Riba-roja, com una carta de població de 1185 o una venda de terres al seu terme l’any 1205. També s’anomena el poblet en uns actes possessoris que, per poders del Comanador de Vilalba, redacta un escrivà reial del Col·legi Sant Joan Evangelista de Saragossa.

Ja al segle XIX va continuar sent del terme de Riba-roja, com església, i només hi quedaven dues cases o masies habitades: la del Joanet del Rico, que hi va viure fins passada la guerra del 1936, i la de Rosildo.

En algun moment de la història, una epidèmia hauria fet fugir els habitants als tres pobles veïns que, amb tot, haurien mantingut les romeries a l’església del poble, que era tal qual avui és l’ermita de Santa Magdalena de Berrús. No està documentat que fossin trobades conjuntes.

De fet, avui dia Vilalba fa els 22 quilòmetres de romeria des del poble fins a l’ermita el dissabte següent que Riba-roja, que hi puja el dilluns de Pasqua a menjar la mona. I també la Pobla, que és a 13 quilòmetres, es reunix a Berrús el segon dissabte després de Pasqua.

Trasllat pedra a pedra

Als anys 60 del segle passat, l’ermita hauria quedat sota les aigües amb la construcció del pantà de Riba-roja, però la iniciativa de veïns com Dolors Cabré i el mossèn Venanci Fenosa van fer que es traslladés pedra a pedra i es reconstruís al seu emplaçament actual, a la partida de les Sogues, un dels millors miradors sobre l’Ebre català, dins el terme municipal Riba-Roja.