Balfegó inicia la campanya de pesca de la tonyina roja

Hi treballaran 7 vaixells d'encerclament i 16 auxiliars per a una quota assignada de 1.872 tones | L'empresa generarà al llarg d'esta campanya al voltant de 200 llocs de treball directes

Flota tonyinaire del grup Balfegó.
Flota tonyinaire del grup Balfegó. | Cedida
Redacció
25 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:50h
La flota tonyinaire de Grup Balfegó, de l'Ametlla de Mar, inicia este divendres 26 de maig la campanya anual de pesca de tonyina roja (Thunnus Thynnus) al calador balear. L'empresa, especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina vermella, disposa d'un mes (del 26 de maig al 24 de juny) per capturar la seua quota assignada, que enguany ascendeix a 1.872 tones de l'espècie.

Per a això sortiran a pescar els dos vaixells propietat de l'empresa (La Frau II i Tio Gel Segon), amb base a l'Ametlla de Mar, als quals s'uniran cinc vaixells més, un espanyol i quatre de nacionalitat francesa, així com setze embarcacions auxiliars. La campanya de pesca comandada per Grup Balfegó generarà enguany al voltant de 200 llocs de treball directes.

L'empresa espera capturar en pocs dies el seu contingent disponible, com ha estat habitual en els últims cinc anys, sempre que la climatologia acompanye. De fet, com recorda la companyia, en les tres últimes campanyes només van ser necessaris entre quatre i sis dies de pesca efectiva per completar la quota corresponent a la seua flota.

No obstant això, Juan Serrano, director general de Grup Balfegó qualifica de poc comprensible i il·lògic el manteniment d'un únic mes per a la pesca de tonyina vermella. "Si el temps acompanya, no hi ha problema per capturar la nostra quota. Però si les condicions climàtiques són adverses podem trobar-nos amb què acaba el període de pesca establert sense que haguem pogut pescar els exemplars de tonyina vermella previstos i necessaris per mantenir a la nostra plantilla i la rendibilitat de l'empresa".
 
Grup Balfegó comptarà en esta campanya amb la presència d'observadors independents a bord, en concret, 7 membres de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT). Així mateix, les tasques de pesca i el traspàs de les tonyines capturades entre gàbies estaran vigilades per càmeres estereoscòpiques que permetran determinar el pes de cada exemplar amb més exactitud.

El grup tonyinaire català es beneficia del progressiu increment de la quota de pesca de tonyina vermella, decretat des d'este any i fins al 2020 per ICCAT una vegada que el seu comitè científic ratifiqués que els estocs de tonyina roja de la Mediterrània i l'Atlàntic oriental estan recuperats i que seua sostenibilitat estaria garantida amb quotes superiors a les que hi havia fa 10 anys.

L'organisme, que gestiona esta pesqueria internacionalment, va decidir llavors incrementar les quotes de pesca de la tonyina vermella, encara que a un ritme inferior a les expectatives espanyoles.

Així, a partir de 2018 es començaran a pescar un total de 28.000 tones de tonyina vermella, que passaran a 32.000 tones el 2019 fins a arribar a les 36.000 tones el 2020. La flota espanyola en el seu conjunt podrà augmentar les seues captures un 17,8% enguany. És a dir, a Espanya li correspon el 2018 una quota de tonyina vermella de 5.000,28 tones, enfront de les 4.243,47 tones que se li van adjudicar el 2017.