Tornen les Jornades Musicals d'Ulldecona per oferir un refugi cultural d'evasió, màgia i bogeria

The Bronson, Nuria Graham, The Fuzillis o A Contra Blues són alguns dels grups programats en les tardes dels diumenge que tancaran les sessions de DJ's del territori

Els organitzadors de les Jornades Musicals de l'Ermita d'Ulldecona i la directora de Lo Pati-Centre d'Arts Visuals d'Amposta.
Els organitzadors de les Jornades Musicals de l'Ermita d'Ulldecona i la directora de Lo Pati-Centre d'Arts Visuals d'Amposta. | ACN
ACN
23 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:37h
Les Jornades Musicals de l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona s'han convertit en un dels referents musicals de l'estiu a les Terres de l'Ebre. Enguany arriben a la 14a edició, malgrat nàixer com un cicle de música alternatiu i "friqui" que no es pensava fer tan adult i que s'ha consolidat per "l'amor incondicional a la música" dels seus organitzadors i per la resposta fidel d'un públic entregat a "traspassar tots els límits mentals" que se'ls proposa.

Sota el lema 'Salva't', este estiu les Jornades Musicals inviten al públic a "escapar del fang llefiscós" de tot allò que passa al seu voltant, a través de la música. Gairebé cada diumenge a la tarda, des del 27 de maig fins al 26 d'agost, actuaran a l'Ermita d'Ulldecona grups com The Bronson, Nuria Graham, Aurora&The Betrayers, Los Saxos del Averno, Bemba Saoco, The Fuzillis o A Contra Blues. Cada sessió la tancaran DJ's del territori del Sénia i hi haurà una sessió formativa de Rap i Rima en defensa de la llibertat d'expressió.

Les Jornades Musicals de la l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona (JMEP) arrenquen este proper diumenge, 27 de maig, amb una de les dues activitats que s'han organitzat conjuntament amb Lo Pati-Centre d'Arts Visuals d'Amposta. Es tracta del concert del grup de pseudoelectrònica, Neoanderthal, que utilitza instruments quotidians per crear música.

L'altra activitat amb què "interaccionaran" les JMEP i Lo Pati és en el taller formatiu de Rap i Rima per la Llibertat d'Expressió que s'impartirà a joves, d'entre 12 i 18 anys – obert a altres edats si hi ha demanda-, a càrrec de Fetitxe13 del grup Versemblant, el dia 21 de juliol. És un curs gratuït pensat per "ensenyar als joves a poder expressar-se lliurement, no només en política. La llibertat d'expressió va més enllà, és un dret dels éssers humans i és el nostre dia a dia", ha defensat Aïda Boix, directora del Centre d'Arts Visual. 

La música aterrarà a l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona el 3 de juny, amb un concert de presentació amb grups de versions, els locals, d'Ulldecona, Family X i els lleidatans G'D'R'. El primer dels grans concerts del cartell es farà el 10 de juny amb The Bronson. Els saragossans portaran el seu disco-funk a les JMEP on presentaran el seu nou treball 'Kinjite'. "Són molt desenfadats, similars a la Fundación Tony Manero però encara més esbojarrats. Hedonisme continu", ha descrit Agustí Vericat. "És un concert per començar a ballar des del minut 1", ha afegit. 

Una de les propostes que Vericat ha presentat amb més emoció és la de Nuria Graham, un concert que ja s'havia intentat programar en les darreres edicions. "És una de les cantants amb una personalitat més forta i més magnètica que hem vist en els darrers temps". Graham presentarà el seu tercer disc en plena ascendència de la seva projecció i presència en els grans festivals estatals. "Estem encantats que hagi accedit a poder venir a Ulldecona", han agraït. 

El dia de Sant Joan actuaran a les JMEP Aurora&The Betrayers, una banda madrilenya de soul-rock psicodèlic de gira amb el seu tercer disc 'Tune out The Noise'. La banda presenta un directe molt "potent" gràcies a la "veu volcànica" de la seva cantant, Aurora. Els seguiran el dia 1 de juliol Los Saxos del Averno, amb un directe "deliciós" de 6 músics procedents de bandes com Niño Josele, Xoel López, Chucho Valdés, Pájaro, Forastero, The Limbos i The Cries. 

El 7 de juliol actuarà la banda catalana Bemba Saoco, de ritmes urbans i electrònics que componen "una bomba festera" amb el seu primer disc 'Crújelo'; i el 15 de juliol ho faran els londinencs The Fuzillis i el seu rock'n'roll per arrencar a ballar amb la presentació del seu treball 'Gring a Go Go. Volume 1'. 

El programa regular de les Jornades Musicals es completa amb el doble concert, del 22 de juliol, amb Powersolo (Dinamarca) i els valencians Llobarros. El trio danès presentarà el seu flamant nou disc 'Bo-Peep', "una autèntica piconadora estilística amb l'ull posat en el rock dels anys 50". Les seves escandaloses actuacions són conegudes arreu i des de les JMEP descriuen la proposta com "perillosa, sexy, liquida i tremendament divertida!". Els Llobarros, per la seua banda, combinen el rock instrumental amb la música surf i elements caribenys i ianquis. 

Les Jornades acabaran amb la cinquena edició de Reggea a l'Ermita, el 5 d'agost, amb l'actuació de Suákata i els ulldeconencs Culs Cults; i el concert final, el 26 d'agost, de A Contra Blues, la qual ha estat qualificada com la millor banda de bluesrock electrificat del moment, "una veritable màquina de música en directe i una de les més potents que es poden veure arreu".

"És un privilegiats tenir estes bandes a l'ermita on es potencien. Els que ho han viscut ho saben", ha defensat Vericat. De fet, cadascuna de les actuacions es completen amb les actuacions de DJ's del territori com The Bló Youth, Los Mezcal DJ's by Petit Comité, Moreno Ros DJ, Quadrosenia DJ'2, Tropical Crew DJ's, GoodFellah Dj, els Rice Against The Machine, els Tops Rànking DJ's, Frankynstein DJ i el gairebé resident DJ Benja. 

La presentació de les JMEP s'ha fet a la seu dels serveis territorial de Cultura de les Terres de l'Ebre i el director Ferran Bladé ha volgut posar en valor la feina que fan dinamitzadors culturals com Vericat o Boix per posar al mapa les arts escèniques, plàstiques, visuals i musicals de les Terres de l'Ebre. Les JMEP porten cosmòpilis a Terres de l'Ebre i acaben sent i són una referència", ha destacat Bladé.