La Diputació i la URV obren a la societat civil el projecte de creació de la Regió del Coneixement Catalunya Sud

Esta setmana hi haurà una sessió de treball a Tortosa, a més d'Alcover i el Vendrell

Un moment de la trobada amb la premsa, dillus al matí a la Diputació de Tarragona.
Un moment de la trobada amb la premsa, dillus al matí a la Diputació de Tarragona. | Cedida
S.B. / ACN
21 de maig del 2018
Actualitzat el 22 de maig a les 11:14h
Estratègia comuna, teixit econòmic, universitat i recerca i governança regional. Sobre estes quatre potes, la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili fan una passa més en la construcció de la Regió del Coneixement Catalunya Sud, dit d’una altra manera, en l’organització d’un sistema de governança per a la Catalunya Sud com a regió del coneixement. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poble, i el director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, Francesc Xavier Grau, han anunciat avui en una conferència que el procés de construcció d’esta eina de governança que propugnen, que necessàriament, reclamen, haurà de passar per una reordenació de competències al Parlament de Catalunya, entra a la fase d’obertura a la societat. Per això s’han creat uns grups de treball que integren uns 300 representants de la societat civil, que esta setmana faran sessions de treball a Alcover, Tortosa i el Vendrell.

“Catalunya és massa gran per tindre una única estratègia, l’estructura actual no està funcionant”, ha afirmat Grau, tot puntualitzant, però, que el d’ara “no és un moment reivindicatiu, sinó de posar en evidencia que a Catalunya no s’han identificat les regions que hi ha, i per això el neguit està justificat”. "Cal identificar les diferents regions que hi ha a Catalunya i se'ls conferisca les competències per poder-se desenvolupar, i això haurà de ser una decisió del Parlament", ha afegit.

Es tracta, sosté, d’aprofitar l’oportunitat que representa la política europea de cohesió i desenvolupament regional centrada en l’especialització intel·ligent (RIS3), per aplicar el principi de subsidiaritat que ha de permetre un major eficàcia i competitivitat en el desenvolupament econòmic. “Qui omple el buit en allò que ultrapassa les competències del municipi però comporta una problemàtica que abasta el conjunt de Catalunya?”, ha interpel·lat Grau. Ara per ara, no s’ha entrat a abordar estríctament quins són els límits geogràfics que ha de tindre esta Regió del Coneixement Catalunya Sud, però tenen clar que la definició de l’estratègia passa a partir d’ara per eixampla el projecte polític i econòmic per la base. “Cal tindre base suficient i que ningú quede despenjat, cal cohesió i fer un exercici col·lectiu de prospectiva per orientar l’actuació estratègica de futur”, ha afegit.

"L'estem construint, encara no està finalitzat; Catalunya Sud enfortirà la nostra regió, perquè tindrem capacitat de planificar-nos, d'innovar i ser més competitius", ha manifestat el president de la Diputació, Josep Poblet. "El coneixement és una força productiva en si mateixa, i si no travéssessem lideratges compartits en una estratègia comuna seria bastant imperdonable i desaprofitaríem una oportunitat excel·lent", ha etzibat Poblet.

La idea del denominat grup nuclear gestor -format per polítics locals de les capitals de comarca i els municipis més grans del territori, de les delegacions del govern del Camp i l'Ebre i un representant de Presidència de la Generalitat- és que el projecte quede enllestit i presentat abans de les eleccions municipals de l'any vinent.
 

Francesc Xavier Grau i Josep Poblet, durant la seua xerrada. Foto: Cedida