Recta final de l'Ultra Clean Marathon, després de passar per l’Ebre, amb més d'una tona de residus recollits

L’etapa d’este divendres s'ha dut a terme entre el Delta de l'Ebre i l'Ametlla de Mar i ha permès recollir 138,2 kg de residus

Participants durant l'etapa d'este divendres a la costa de l'Ebre.
Participants durant l'etapa d'este divendres a la costa de l'Ebre. | Cedida
Redacció
18 de maig del 2018
Actualitzat a les 20:41h
L'Ultra Clean Marathon (UCM) amb els corredors Albert Bosh i Nicole Ribera al capdavant ha celebrat este divendres al matí la sisena etapa de 42 km que s'ha desenvolupat a les Terres de l’Ebre (entre Món Natura Delta i l'Ametlla de Mar). Amb la recollida dels 138,2 kg de residus d’esta jornada, se supera la tona de residus recollits al llarg de les sis etapes desenvolupades fins ara. Entre els residus recollits a les diferents accions de neteja que s'han desenvolupat al llarg del recorregut per l’Ebre s’ha trobat un aparell de radiocasset, una fita de ferro o uns sostenidors, com a residus curiosos. A la categoria de residu més habitual s'han trobat diferents fragments de xarxes de pesca i pel que fa al residu més perillós per la natura ha estat l’ampolla de plàstic, perquè n'hi ha milers a la natura tot i que és ben fàcil de substituir per cantimplores o ampolles reutilitzables. 

L'etapa de divendres, que ha sortit a les 7 el matí de Món Natura Delta, ha comptat amb la participació de més de 150 infants de les escoles Sant Jordi de l'Ametlla de Marc, Escola Valdeflors de Vandellós, Mestral de l'Hospitalet de l'Infant i Institut Mare de Déu de la Candelera que han col·laborat amb la iniciativa netejant diverses zones. La Fundació Pere Mata, amb persones amb discapacitat psíquica que cada setmana netegen l'Arenal de l'Ametlla, també s'ha sumat a la iniciativa. Justament, en aquell indret, s'ha viscut una de les anècdotes de la jornada, quan el corredor i ambaixador de l'Ultra Clean Marathon, Albert Bosch, ha arribat amb una cadira de plàstic que havia trobat al llarg del camí. Tot i així, cal destacar que és un dels llocs més nets que s'han trobat al llarg d'esta experiència.
Els corredors de l'Ultra Clean Marathon porten ja més de 250 km a les cames des de que van sortir diumenge passat de Sant Feliu de Guíxols. Aquest, el pare de Nicole Ribera, de 74 anys, ha volgut acompanyar a la seua filla corrent en el darrer tram de l'etapa, en un dels moments més emotius de la jornada.

L'etapa ha transcorregut per indrets amb diversitat d'hàbitats. Al Delta de l'Ebre hi ha la finca ecològica d'arròs Riet Vell on es promou la recuperació d'hàbitats naturals de zones humides. D'altra banda, l'Ametlla de Mar té diverses llacunes litorals d'alt valor ecològic. En estos espais l'Associació Paisatges Vius hi ha dut a terme projectes de recuperació i reintroducció de peixos en perill d'extinció com el fartet i el samaruc. A més, l'associació Graëllsia també treballa a la zona per la recuperació del patrimoni natural i la divulgació dels valors ambientals de la zona.

Etapa 7: Cloenda a Barcelona
Aquest dissabte els ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon, Albert Bosch i Nicole Ribera, acabaran (13.30 hores) el seu repte a la platja del Somorrostro de Barcelona, tancant el cercle (l'Ultra Clean Marathon va sortir del mar i acabarà al mar). Al llarg del matí es duran a terme neteges d'espigons i també activitats lúdiques i educatives per a tota la família.
L'etapa de diendres ha comptat amb el patrocini de Rull Hotel i la col·laboració de Brita, Denso, Tèxtil Santanderina, Fundació Amics del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Associació de voluntaris del Parc Natural Delta de l'Ebre, Escola Sant Jordi de l'Ametlla de Mar, Escola Valdeflors de Vandellós, Escola Mestral de l'Hospitalet de l'Infant i Institut Mare de Déu de la Candelera. L'Ultra Clean Marathon està organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.