Xarxa ferroviària

Trens Dignes lamenta que Tortosa accepte un pla ferroviari acordat sense la participació de Terres de l'Ebre

La plataforma alerta que la majoria de municipis del Baix Ebre perdran freqüències i que els trens no aniran més ràpid sinó que recuperaran els temps de viatge de 2016

per ACN , Tortosa, 17 de maig de 2018 a les 16:16 |
Imatge d'arxiu d'un acte reivindicatiu de la plataforma Trens Dignes Ebre. | S.B
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma Trens Dignes ha lamentat que l'Ajuntament de Tortosa done per bona la planificació de l'R-16 que li ha presentat el Departament de Territori, per quan la doble via entre Vandellòs i Tarragona entre en funcionament. La plataforma ha apuntat que les modificacions de freqüències i de trajectes que va explicar l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la setmana passada, formen part del pla comú del mapa ferroviari del Camp de Tarragona, acordat entre Tarragona, Reus, Cambrils, Vila-seca i Salou a l'abril sense la participació de les Terres de l'Ebre. "Són decisions polítiques preses des de fora o ho sembla", ha criticat Montse Castellà, portaveu de Trens Dignes. De fet, la plataforma ha assenyalat excepte Tortosa i l'Aldea, la resta de municipis de l'R-16 perdran 2 de les 10 freqüències actuals per sentit o que els temps de viatge no es reduiran sinó que es recuperaran els de 2016, abans que s'incorporessen i s'oficialitzessen els constants retards als horaris.

La portaveu de la plataforma Trens Dignes, Montse Castellà, ha demanat honestedat als representants ebrencs perquè no es venga com un èxit del territori un pla ferroviari que han pactat cinc ajuntaments tarragonins amb Territori sense tenir en compte la veu de les Terres de l'Ebre. La plataforma no entén que l'alcaldessa de Tortosa exposés els detalls d'un acord que es va presentar el 19 d'abril des del Camp de Tarragona i on no s'ha tingut en compte el territori ebrenc. "No calia que anés a Barcelona a l'alcaldessa de Tortosa per a què Ricard Font li explique el document que nosaltres hem tret d'Internet. Aneu-hi com a la Taula de Mobilitat, com a territori, i que t'explique novetats", ha recriminat Castellà. 

La portaveu de Trens Dignes ha insistit en què el nou pla ferroviari és una decisió política presa d'esquena a la ciutadania i als tècnics. "Per què han triat 12 freqüències? Per què no 14? A qui li va bé al Camp de Tarragona o a les Terres de l'Ebre i per què quan s'ha pactat no hi havia ningú de l'Ebre?", ha qüestionat Castellà. 

La plataforma ha defensat que "encara s'està a temps" per pactar els horaris des de la Taula de Mobilitat. "Som a temps que la Taula de Mobilitat es reunisca tota perquè no es pot fer la guerra a nivell municipal", ha dit Castellà. "Esta batalla no ha de ser d'ajuntament sinó de territori", ha afegit, recordant que quatre dels sis pobles del Baix Ebre l'R-12 passaran de 10 freqüències per sentit a 8, amb només Tortosa i l'Aldea guanyant-ne 2. "Per què no podríem mantenir les 10 i que se n'afegisquen 2 a més a més, sense perdre'n cap? Són preguntes que els Tècnics de la Taula de Mobilitat ens podria respondre. Que el llegir no ens faça perdre l'escriure", ha dit la portaveu de l'entitat social. 


Castellà ha defensat que es pregunten "en veu alta" coses que s'haurien de parlar en la Taula de Mobilitat, un organisme que si s'hagués constituït com una ATM ja s'hauria pogut fer. "Ens hauríem d'asseure ja", han defensat, per estar preparats per quan la doble via pugui posar-se en marxa, amb la darrera data anunciada per a la tardor. 

Trens Dignes tampoc accepta l'argument de la reducció de la durada dels viatges amb el nou pla ferroviari perquè, de mitjana, els trens que unixen Tortosa i Barcelona tarden 14 minuts més que al 2016, des de que el Govern va integrar als horaris els constants retards, per oficialitzar-los i maquillar una suposada puntualitat que ha perjudicat des de llavors els usuaris ebrencs. Montse Castellà ha recordat que si un tren ara tarda 20 minuts més a arribar, des de Tortosa a la capital catalana, que fa dos anys i li rebaixes 10 minuts en la nova planificació horària, seguix anant més lent que el 2016. 

La plataforma també ha posat en qüestió quin serà el futur dels trens d'alta velocitat, com els Talgos, o que passarà amb la connexió amb PortAventura si es desmantella aquell tram de via costanera com preveu l'acord del Camp de Tarragona.

 

Participació