Els Agents Rurals comproven que el tram de l'Ebre entre Xerta i Miravet seguix net de caragol maçana

El cos inicia una campanya de prospeccions periòdiques que s'allarga fins a la tardor per detectar si hi ha nous focus riu amunt

Una Agent Rural baixant amb caiac i revisant els marges de l'Ebre en busca de postes de caragol maçana a Benifallet.
Una Agent Rural baixant amb caiac i revisant els marges de l'Ebre en busca de postes de caragol maçana a Benifallet. | ACN
ACN
16 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:33h
El tram alt de l'Ebre, entre la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre, es manté net de caragol maçana, segons les primeres prospeccions que han dut a terme els Agents Rurals este dimarts i dimecres. Durant dos dies, dos agents del cos han resseguit minuciosament els marges del riu, entre Miravet i Benifallet i entre Benifallet i Xerta, per detectar possibles focus nous d'esta espècie invasora, després que se'n detectés i eradiqués una, l'any passat, prop del Pas de Barca de Miravet. En esta primera exploració, aprofitant que comença a pujar la temperatura de l'aigua i el caragol estaria actiu, no s'han trobat ni postes ni exemplars adults en un tram de riu que es preveu lliure d'esta plaga. Els Agents Rurals també intensifiquen la campanya per conscienciar els pescadors que no facen servir estos caragols invasors com esquers, pel perill mediambiental que suposa i recordant que es tracta d'una infracció molt greu amb altes sancions. També es controla que les embarcacions no naveguen fora dels trams de l'Ebre on se'ls ha autoritzat.

La primera prospecció de la campanya, que es farà fins al novembre, va començar este dimarts entre Miravet i Benifallet i s'ha completat avui dimecres entre Benifallet i Xerta, en un tram de 21 quilòmetres on, com en la primera jornada entre Miravet i Benifallet, no s'ha trobat cap posta ni cap indici que hi puga haver algun focus de caragol maçana. En els propers dies les exploracions continuaran fins a l'embassament de Flix. "És molt important detectar a temps si es dona el cas per si hi ha un focus i poder fer una actuació contundent perquè si este tram de riu s'infestés, esta aigua va als canals i vol dir que podrien entrar caragols dels regs als arrossars. Per això és molt important poder detectar qualsevol nucli per eradicar-lo", ha assenyalat Miquel Àngel Garcia. "De moment sembla que està controlat", ha afegit.

El darrer focus que va fer saltar totes les alarmes es va detectar l'any passat prop del Pas de Barca de Miravet. Des de llavors no n'ha aparegut cap altre en este tram alt de l'Ebre, on la plaga no hi hauria d'haver arribat. La CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) i el departament d'Agricultura hi han desplegat nombroses accions de vigilància i eradicació –fins i tot amb controls nocturns per pescar els exemplars de caragol que surtien a fer les postes durant les nits en esta zona de Miravet infestada-. Com ha explicat Garcia, la CHE també té previst fer tractaments amb fitosanitaris per evitar que els caragols vagen a pondre els ous a la vegetació dels marges fluvials. 

Conscienciació i vigilància als pescadors
Per altra banda, a més de al vigilància els Agents Rurals també han començat a intensificar la campanya per informar, durant les inspeccions a la pesca continental, que està prohibit agafar, transportar i usar com esquer els caragols maçana. "És una infracció greu o molt greu i comporta unes sancions molt elevades i contínuament fem esta funció pedagògica per evitar que ningú ho faça", ha assenyalat el cap dels Agents Rurals a l'Ebre. De fet, no s'ha pogut demostrar "amb total certesa", però l'ús del caragol per pescar és una de les causes que s'han valorat per explicar l'aparició d'un focus aïllat al Pas de Barca de Miravet. 

Prohibició de pesca a Miravet
Arran d'este cas, el tram de l'Ebre al seu pas per Miravet ha estat declarat, des del passat mes de març, com a refugi de pesca i hi està prohibit pescar durant tot l'any. Abarca aproximadament mig quilòmetre aigües amunt del Pas de Barca i fins 3'5 quilòmetres aigües avall d'este punt i afecta els dos marges.