acció social

La xifra de menors acollits a les Terres de l'Ebre es duplica en 10 anys

L'any 2017 van haver a les Terres de l'Ebre un total de 65 menors acollits

, Tortosa | 16/05/2018 a les 10:16h
Arxivat a: Societat, serveis socials, infància, acollida, adopció, consell comarcal del Baix Ebre
Actualment, hi ha quatre tipus d'acolliment.
Actualment, hi ha quatre tipus d'acolliment. | Cedida
L'any 2017 van haver a les Terres de l'Ebre un total de 65 menors acollits, una xifra que s'ha duplicat en els últims deu anys, segons consta en la memòria anual presentada per la Institució Col·laboradora d'Integració Familiar (ICIF) del Consell Comarcal del Baix Ebre.

La funció d'esta institució es trobar persones o famílies que vulguen acollir, adoptar o col·laborar acollint menors que viuen en centres residencials i d'acollida i donar-los suport durant tot el procés.


Els resultats presentats per la ICIF són molt satisfactoris ja que a més de l'augment dels acolliments familiars ha gestionat la sol·licitud de cinc adopcions internacionals i dues més de nacionals, i els corresponents seguiments de totes dues modalitats: dinou i cinc, respectivament.

Segons que ha explicat la presidenta del Consell Comarcal del Baix Ebre, Sandra Zaragoza, durant el 2017 "s’ha seguit detectant al nostre territori un interès creixent en l'acolliment i prova d'això és que han augmentat les persones interessades en participar-hi". "Un dels nostres objectius a partir d'ara ha de ser potenciar la promoció de l'acolliment per continuar incrementant el número de famílies que puguen portar a terme la tasca d'acolliment en família aliena", ha afegit.

Actualment, hi ha quatre tipus d'acolliment. L'acolliment familiar simple té una durada aproximada de dos anys i l'objectiu és que el menor puga tornar a conviure amb la seva família d'origen. Un altre és l'acolliment familiar simple d'urgència i diagnòstic que es fa mentre es valora la situació del menor i l'evolució de la seua família, té una durada mitjana de sis mesos i normalment són infants d’entre 0 i 6 anys. Un tercer és l'acolliment familiar permanent o de llarga durada que és quan el menor és acollit per una família mentre la d'origen supera una situació, que normalment requereix un temps més llarg de recuperació. I el quart tipus és el que es denomina Unitats Convivencials d'Acció Educativa (UCAE), que són acolliments que requereixen especialització pel tipus de menors a què va adreçat.

A 31 de desembre de 2017 hi havia a les Terres de l'Ebre un total de 56 menors en mesura d'acolliment en famílies alienes, dels quals 26 eren acolliments de llarga durada; 20, acolliments d'urgència i diagnòstic; dos, acolliments simples de curta durada; i 8, UCAE. D'altra banda, pel que fa a les baixes se'n van registrar 12, de les quals cinc van ser per retorn a la família d'origen; quatre, per retorn a centre; i tres, per canvi de mesura i família.

La borsa de famílies, a desembre de 2017, comptava amb un total de 55 famílies valorades com a idònies, de les quals 48  estaven acollint: 18 acollien en urgència i diagnòstic; 24, en llarga estada; dos en curta estada; i quatre, en acolliment UCAE. A més la borsa de famílies col·laboradores del programa d'acolliment en caps de setmana i vacances s'ha incrementat fins a les 25, de les quals 11 participen en l'acolliment d'un menor.

La formació de futures famílies acollidores també ha estat important, i així durant el 2017 els tècnics de la ICIF Terres de l'Ebre van realitzar un total de tres xerrades informatives grupals i 21 sessions informatives individuals fent un total de 29 famílies informades, de les quals 11 van presentar sol·licitud per fer un acolliment.

Actualment la ICIF Terres de l'Ebre està integrada per un equip pluridisciplinari format per un psicòleg, tres treballadors socials, una pedagoga, una administrativa i un coordinador. Tot i que esta entitat és gestionada pel Consell Comarcal del Baix Ebre el seu àmbit d'actuació correspon a les quatre comarques de l'Ebre. L’horari del servei és de dilluns a divendres de les 8.00 fins les 18.00 hores i guàrdies per mòbil les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, amb representants territorials, visitant la zona de la carretera C-12 que va quedar esfondrada pel pas del barranc de la Galera.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, amb representants territorials, visitant la zona de la carretera C-12 que va quedar esfondrada pel pas del barranc de la Galera. | ACN / A. Ferràs
També es coordinaran amb l'Estat per arreglar el front marítim i es revisaran les telecomunicacions que van caure durant la tempesta
Desperfectes a la carretera C-12, a l'alçada de la torre de la Carrova, a Amposta.
Desperfectes a la carretera C-12, a l'alçada de la torre de la Carrova, a Amposta. | Cedida
El temporal deixa tres carreteres tallades i més de 300 trucades a emergències a les Terres de l'Ebre
El president del Parlament, Roger Torrent, durant la seua visita a l'Observatori de l'Ebre.
El president del Parlament, Roger Torrent, durant la seua visita a l'Observatori de l'Ebre. | ACN
Durant la seva visita a l’Ebre, el president del Parlament ha defensat que cal obrir el procés de diàleg
Imatge il·lustrativa
Renfe ha suspès el servei entre l'Aldea i Castelló a causa de les inundacions de vies i no ha pogut proporcionar transport alternatiu | L'Ajuntament havia demanat ajuda per dur-hi aigua i menjar
Imatge il·lustrativa
Recull d'imatges del temporal que està desbordant barrancs i inundant carrers
Convocades per la Falange, una trentena de persones van cantar el 'Cara al sol'
Detall de l'estelada onejant al monument.
Detall de l'estelada onejant al monument. | CDR Tortosa
"La llibertat oneja al monument de la vergonya, visca la República", afirma el CDR de Tortosa en el seu compte de twitter
Els piragüistes van desplegar una pancarta davant del monument.
Els piragüistes van desplegar una pancarta davant del monument. | Cedida
Despleguen una pancarta amb el lema «ERC i PDeCAT Tortosa blanquegen el feixisme» | L’acció vol solidaritzar-se amb les dos persones sancionades “injustament i sense proves” per haver escrit “fora” a la pilastra del monòlit
NacióDigital
NacióDigital | ND
El rànquing d'audiències de la OJD del mes d'abril l'enfila fins als 2,8 milions d'usuaris únics i amb un temps de lectura superior als set minuts