Ximo Puig aposta per un pacte estatal de l'aigua «allunyat de partidismes i mirades a curt termini»

El president valencià assenyala que cal evitar «debats maniqueus» entre transvasaments o dessaladores

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i la ministra d'Agricultura Isabel García Tejerina  abans de la inauguració del congrés de regants a Torrevella
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i la ministra d'Agricultura Isabel García Tejerina abans de la inauguració del congrés de regants a Torrevella | ACN
ACN
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:21h
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha assenyalat este dimarts que el seu govern aposta per un pacte estatal per l'aigua que "supere el partidisme i el curt terminisme" amb un acord sustentant en la realitat pressupostària i adherida a l'interès dels regants. Puig ha fet estes declaracions als mitjans abans de participar en el congrés de comunitats de regants d'Espanya, que s'ha celebrat a l'Auditori internacional de Torrevella (Baix Segura) i en el qual també ha participat la ministra d'Agricultura Isabel García Tejerina. El cap del Consell ha dit que cal que la societat entenga que "hi ha coses que van més enllà de fronteres partidàries" i que "quan parlem d'aigua per a sempre, parlem de generar una sèries d'infraestructures i posicions respecte al canvi climàtic i la sostenibilitat que han d'anar més enllà de qualsevol mirada partidista".

Preguntat sobre si és partidari de la política de transvasaments, Ximo Puig ha respost que el que està és "en contra de les polítiques de confrontació i les polítiques fonamentalistes". El president valencià ha afegit que el transvasament Tajo-Segura funciona i s'ha de mantenir "sense generar problemes a les conques excedentàries i de manera raonable per a l'interès general de cada comunitat". 

Puig ha dit que cal evitar "debats maniqueus" entre entre transvasaments o dessaladores i optar per cadascuna de les dues opcions quan siga necessari. En la seua opinió, l'aposta ha de ser per la modernització constant dels regs i l'aprofitament de les aigües depurades i pous. 

Estratègia de regadius 2018-2025

Per la seua part, la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, ha anunciat que en els pròxims dies es debatrà, juntament amb els representants del sector agrari, el primer esborrany de l'Estratègia de Regadius 2018 -2025. Tejerina ha dit que es tracta d'un instrument del ministeri per a orientar les actuacions a mig termini, "que concep el regadiu com un element clau per promoure el desenvolupament rural sostenible, per assolir una agricultura productiva, eficient, resilència, competitivitat i rendibilitat i per lluitar contra la despoblació". 

Els objectius d'esta estratègia són la modernització de les 800.000 hectàrees de superfície regada, la millora de l'eficiència hídrica i energètica del regadiu, estimular l'estalvi efectiu d'aigua i garantir al regant una major disponibilitat. L'estratègia preveu les auditories hídriques, energètiques i de geste, la generalització del mesurament dels consums d'aigua per part dels regants, i bonificar els usuaris més eficients i penalitzar els consums individuals que excedeixin a la dotació mitjana de la zona.