Dos detinguts a França vinculats amb els atemptats de Barcelona i Cambrils

Al febrer ja es van fer tres detencions a Occitània per la seva relació amb Driss Oukabir

Este és el solar on abans hi havia el xalet que va explosionar, a Alcanar Platja
Este és el solar on abans hi havia el xalet que va explosionar, a Alcanar Platja | S. Berbís
Redacció
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:24h
Les forces de seguretat franceses han arrestat este dimarts dues persones per la seua suposada vinculació amb la cèl·lula amb base a Alcanar que va provocar els atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. A més, han detingut quatre persones més per vinculació amb el terrorisme, segons la ràdio pública France Info, que inicialment havia dit que eren sis els relacionats amb els atemptats de l'estiu. Les detencions han estat practicades per la unitat antiterrorista RAID i promogudes per la Direcció General de Seguretat Interior, els serveis secrets francesos, als departaments del Baix Rin, la Gironda i l'Alta Garona. Dels sis detinguts, alguns són d'origen txetxè, però cap d'ells està vinculat als atemptats a Catalunya

El 31 de gener la fiscalia de París va iniciar una investigació per temptativa d'assassinat en relació amb organització terrorista i associació il·lícita terrorista. Al febrer ja van ser arrestades als departaments occitans de Tarn i Gard tres persones de l'entorn d'un dels terroristes que van actuar a Catalunya, Driss Oukabir, empresonat per ordre de l'Audiència Nacional espanyola. A Albi (Tarn) va ser investigat un home de 32 anys per associació il·lícita terrorista, i està en presó preventiva. Les altres dues persones van ser posades en llibertat per falta de proves. En aquella operació hi van col·laborar els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil. Els agents també van practicar diversos registres en domicilis francesos.

El Ministeri de l'Interior espanyol ja va explicar que després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, una de les principals línies d'investigació que es va obrir i que encara està activa, va ser la d'esbrinar possibles connexions dels membres de la cèl·lula terrorista amb terceres persones que residissin fora d'Espanya i va assegurar que l'estreta col·laboració de les autoritats franceses amb la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra "està sent clau per al correcte esclariment dels possibles vincles que ha pogut mantenir aquesta cèl·lula terrorista a l'exterior".

Els investigadors esperen que d'esta actuació, i de les dades obtingudes en els registres, es puguin incorporar fets rellevants sobre la relació i possible connexió dels detinguts amb els terroristes participants en els atemptats a Catalunya. Estes actuacions s'emmarquen en la investigació duta a terme entre els dos països, i recollida en el mecanisme de col·laboració de l'equip conjunt d'investigació, que autoritats de França i Espanya van signar el passat octubre, i que a Espanya està dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional i coordinada per la seva fiscalia. Estos equips conjunts d'investigació se signen ad hoc entre autoritats judicials i policials de tots dos països i tenen una vigència de sis mesos.

Les primeres informacions apunten que estes detencions no tenen relació amb els fets que van tenir lloc el passat cap de setmana, quan un ciutadà francès d'origen txetxè va atacar diverses persones amb un ganivet.