Amposta celebra una quarta edició del TEDx amb el talent femení com exponent

La jugadora d'escacs Anna Muzychuk o la mezzosoprano ebrenca Anna Brull són dos de les figures que explicaran les seves experiències

L'escaquista Anna Muzychuk jugant a escacs amb un voluntari de TEDxAmposta, a l'espai Kowo d'Amposta.
L'escaquista Anna Muzychuk jugant a escacs amb un voluntari de TEDxAmposta, a l'espai Kowo d'Amposta. | ACN
Redacció / ACN
04 de maig del 2018
Actualitzat el 05 de maig a les 9:08h
Este dissabte se celebra a Amposta la quarta edició del TEDxAmposta, un fòrum de talent que comptarà enguany amb figures rellevants i de gran impacte social. Sense provocar-ho, la majoria de les ponents, un 70%, són dones i entre elles es podrà escoltar les reflexions de Jordina Torrents, top 20 entre les tecnòlogues d'Europa i de l'Orient Mitjà, l'ebrenca Anna Brull, mezzosoprano premiada com la millor cantant d'òpera revelació d'Àustria o la ucraïnesa Anna Muzychuk, campiona del Món i d'Europa d'escacs i que va renunciar a participar al darrer campionat mundial de velocitat femení d'escacs a Aràbia Saudí davant les normes masclistes que se'ls imposava al torneig i al país. La nova edició de TEDxAmposta oferirà per primera vegada activitats prèvies al fòrum "amb la finalitat de connectar idees i persones". Una d'elles serà la partida simultània de Muzychuk amb 25 contrincants.

Les conferències TED (Tecnologia, Entreteniment i Disseny) van començar el 1984 com a conferències on aportar les idees d'alguns dels pensadors i 'doers' (gent que fa coses) més fascinants del món. Els TEDx són esdeveniments organitzats de manera independent i des de fa 4 anys les Terres de l'Ebre tenen el seu propi esdeveniment a Amposta. Este dissabte a la tarda, al Teatre Auditori de la Lira Ampostina es podran conèixer les experiències dels ponents del TEDxAmposta però enguany per primer vegada es faran al matí activitats prèvies com les partides simultànies de l'escaquista campiona mundial Anna Muzychuk amb 25 contrincants a la vegada. "No es tracta de guanyar-los a tots, sinó de gaudir de la partida i que hi haja encara més gent que es puga interessar pels escacs i promocionar els talents joves. Serà una activitat molt bonica on el resultat no és el més important", ha explicat l'escaquista.

Muzychuk juga als escacs des dels 3 anys. Té 3 campionats del Món i 3 Europeus però ha posat el futur de la seva carrera en joc per haver-se negat a participar, el passat mes d'octubre, al Campionat Femení Mundial de Velocitat d'Escacs, que se celebrava a l'Aràbia Saudita. Hi va fer per defensar els drets i la llibertat de les dones i perquè es va negar a utilitzar l'abaya (una mena de vestit ample, similar a una bata, utilitzat per algunes dones en parts del món musulmà), o anar acompanyada per poder sortir en aquell país.
Esta decisió, valenta i controvertida, possiblement ha tingut més repercussió i ressò mediàtic al món que els seus mèrits com escaquista. La campiona ucraïnesa ha defensat però que era la decisió que havia de prendre, "la decisió correcta" malgrat posava en risc aquell campionat i probablement els següents mundials on podrà participar. "No vaig prendre la decisió per agafar fama sinó per donar a conèixer una situació que és injusta. Reconec la repercussió mundial que ha tingut però no era una decisió presa per a mi mateixa", ha explicat Muzychuk.

Talent de casa
El TEDxAmposta també ha convidat la mezzosoprano de l'Ampolla Anna Brull. Brull ha estat escollida recentment com la cantant d'òpera revelació a Àustria, on viu i treballa actualment. La mezzosoprano ha explicat que el país s'ha convertit en la seua "segona pàtria" ja que el sistema que oferix al cantant d'òpera per viure, com s'hi treballa i la cultura musical que existix, és molt diferent a Catalunya. "No és ni millor ni pitjor, sinó diferent. Mentre vulga viure el meu ofici d'esta manera no crec que torne però si pogués compaginar viure a l'Ampolla i treballar a fora, ho faria", ha assenyalat.

Brull ha volgut explicar que va arribar al cant gairebé per casualitat. Ella havia estudiat música tota la vida però volia ser pianista. "Per això vull explicar que si jo he pogut, qualsevol pot amb perseverança i dedicació. No és només el talent sinó que són les hores que un li vol posar darrere de qualsevol cosa. Com jo he fet en el cant, en qualsevol ofici o esport, necessites el mateix", ha defensat Brull.

Esta defensa del sacrifici i l'esforç de la mezzosoprano, l'ha compartit Muzychuk. L'escaquista ha defensat que per estar al nivell més alt cal talent però ha recordat un proverbi que defensa que el 80% de l'èxit es deu a l'esforç i un 20% al talent.

Trencar perjudicis
També es vol contribuir a trencar estereotips a partir de l'experiència de personalitats com Eli Bonfill, llicenciada en Ciències del Mar i responsable de l'empresa Plàncton, dedicada a la divulgació i els serveis relacionats amb el medi marí. Bonfill detallarà la diversitat de la sexualitat animal i la reproducció. "Trenquem molts dels esquemes que tenim al nostre cap, mites, manies i prejudicis que tenim els éssers humans. Es tracta d'explicar que hi ha molts comportaments són naturals i que a la natura són fins i tot més habituals del ens que podem pensar", ha defensat.

També participarà en esta edició Jordina Torrents, que amb tan sols 26 anys ha estat distingida pel premi internacional Women Techmakers que atorga Google pel seu treball en equips de recerca i capacitat de lideratge. Xavier Valbuena parlarà de la seua experiència junt amb l’expedició Polo Sur Sin Límites, en què va aconseguir arribar al Pol Sur geogràfic a l’Antàrtida, aconseguint ser el primer equip de persones discapacitades en trepitjar la latitud més austral del Planeta.  Gerard Güell, un altre dels ponents, és un jove de 24 anys i cofundador de l’organització EuroTube que pretén connectar països europeus en qüestió de minuts. Així mateix, la rapitenca Maite Fibla és cofundadora de Ship2B, doctora en Economia per la URV i especialitzada en desenvolupament del capital humà, competitivitat empresarial i creixement econòmic. Finalment el TEDxAmposta 2018 comptarà també amb 
Andreu Belsunces, que ha treballat en l’àmbit artístic i cultural amb la UNESCO, AECID, Sónar o Medialab, i intervindrà com a investigador en la intersecció entre la sociologia de la tecnologia i el disseny i cultures post digitals. 

El protagonisme femení
El 70% dels ponents de TEDxAmposta són dones, un percentatge que no s'ha forçat, segons ha assegurat l'organitzador del fòrum, Joan Esteller. "No ha estat intencionat. Hem buscat les persones líders que estan ajudant a canviar el món, que tenien idees que valia la pena ser difoses i afortunadament ens hem trobat amb la gran sorpresa que la majoria han estat dones. Estem molts contents que siga així", ha apuntat.

El TEDxAmposta vol crear una xarxa de talent territorial ebrenca per impulsar la innovació i un futur millor per al territori, "amb la visió de treballar per a provocar un canvi social cap a una comunitat avançada i creativa que compartisca els recursos, les idees i l’esperit de generar comunitat, unió i força". Les entitats del territori que hi col·laboren són l'IES Montsià, l'IES de l'Ebre, el Fòrum del Talent, Amposta Empresa, l'Ajuntament d'Amposta, el Consell Comarcal del Baix Ebre, el Consell Comarcal del Montsià i la Diputació de Tarragona.