El morrut roig paralitza la venda de palmeres en 3 vivers de l'Ebre

Durant dos anys els 3 vivers ebrencs no podran comercialitzar palmeres degut a una campanya de sensibilització engegada per Agricultura

Redacció
12 de desembre del 2013
Exemplar d'escarabat morrut roig. Foto: delCamp.cat

La plaga de l'escarabat morrut de les palmeres es continua estenent arreu de Catalunya i ja ha colonitzat totes les comarques del litoral. El Servei de Sanitat Vegetal ha comptabilitzat més de 8.400 exemplars afectats. La problemàtica perjudica a particulars i a ajuntaments, però també als vivers de l'Ebre que comercialitzen palmeres. Onze dels 74 vivers de tota la demarcació de Tarragona tenen prohibida durant dos anys la comercialització d'espècies sensibles al morrut perquè s'hi han detectat exemplars infectats, d'aquests 3 són ebrencs. A Catalunya, la plaga s'ha detectat en 267 municipis i, per aquest motiu, Agricultura ha impulsat una campanya de sensibilització sobre la importància de lluitar contra el morrut roig.
 
El departament realitza anualment quatre inspeccions a tots els vivers que funcionen a Catalunya per detectar la presència d'aquest escarabat. A la demarcació de Tarragona, enguany se n'han fet 248. Actualment, tres establiments de les Terres de l'Ebre i vuit del Camp de Tarragona tenen mobilitzada la comercialització de palmeres i altres espècies sensibles a l'atac d'aquesta plaga durant un període de dos anys, perquè s'hi ha detectat símptomes de presència de l'escarabat morrut, segons ha detallat el responsable del servei de Sanitat Vegetal a Tarragona, Gonçal Barrios. 
 
El morrut roig s'alimenta dels teixits sans i frescos de la palmera i, si no s'hi actua, acaba provocant la mort de la planta. La varietat més afectada a Catalunya és la palmera canària, que representa el 99,8% del total d'exemplars infectats. "La plaga no l'eradicarem, però l'hem de contenir amb tractaments", ha destacat el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins. La Generalitat insisteix en la necessitat de comunicar tota detecció de focus de la plaga i de conscienciar de les possibilitats de salvar els exemplars afectats amb l'aplicació de fitosanitaris.
 
Originari del sud-est asiàtic i de l'orient mitjà, el morrut roig s'ha acabat escampant arreu del Mediterrani arran la comercialització de palmeres. A la península, el primer focus es va detectar a Andalusia el 1995 i, a Catalunya, el desembre del 2005 al Vendrell i Calafell, al Baix Penedès. A dia d'avui ja ha colonitzat pràcticament tot el litoral català provocant la mort de centenars de palmeres. 
 
Amb una mida d'entre dos i quatre centímetres i mig, els escarabats morruts tenen una tonalitat vermellosa, unes taques molt característiques i el morro allargat. Es desplacen volant o trepant per les palmeres fins arribar al seu ull, on s'instal·len. Alguns dels símptomes evidents de la presència de la plaga en una palmera són la presència d'asimetries, l'abatiment d'una o de diverses fulles, l'aparició de clarianes anòmales, una floració irregular o l'existència de fulles retallades. 
 
Una de les principals mesures de prevenció és la protecció de les ferides generades en les palmeres perquè les feromones que desprenen són un focus d'atracció pels insectes. A més, la poda s'ha restringit als mesos d'hivern perquè és el període que els escarabats presenten una mobilitat menor. En cas de detectar la presència del morrut en una o més palmeres, Agricultura recomana l'aplicació immediata d'un tractament de xoc i, amb posterioritat, la realització d'actuacions periòdiques amb fitosanitaris.