L'illa dels bous de Vinallop suma un membre més a la seua família

En les darreres setmanes ha nascut un vedell mascle que incrementa el problema de supervivència a l'illa | El col·lectiu de voluntaris animalista demana la convocatòria d'una reunió urgent amb les institucions competents

La cria ha estat batejada pel col·lectiu animalista com a Ebre d'Abril.
La cria ha estat batejada pel col·lectiu animalista com a Ebre d'Abril. | Fotografia animalista TE
S. Cabanes
03 de maig del 2018
Actualitzat a les 21:10h
Des d’este passat mes d’abril l’illa dels bous de Vinallop, on habita un ramat de braus abandonat des de fa més de 20 anys, ha sumat un membre més a la seua família després d’haver superat un període de fam que va sortir a la llum al setembre de 2016 i que a punt va estar de provocar el sacrifici de la meitat dels braus per decisió del Govern de la Generalitat.

Durant tot este temps dos col·lectius, l’un conformat per voluntaris defensors de la festa dels bous i d’altres per voluntaris animalistes han estat alimentant el ramat periòdicament. Precisament estos darrers, el col·lectiu de voluntaris Animalistes Terres de l'Ebre, informaven ahir a través de les xarxes socials de la notícia del naixement d’un vedell mascle, que per suggeriment dels seguidors de la seua pàgina de Facebook han batejat amb el nom d’Ebre d’Abril.  

El col·lectiu de voluntaris animalista qualifica la notícia “d’emocionant”, però al mateix temps, alerten que això incrementa “el problema de supervivència a l’illa”. “L'illa no dóna prous pastures per a tots. Durant el més d'abril sols hi havia un 60% d'illa per sobre del nivell de l’aigua del riu, cosa que encara complica més la situació d'estos animals”, exposen. Cal recordar que amb el naixement d’aquest vedell, ja són 20 els animals que conformen el ramat.
 

El vedell al costat de sa mare. Foto: Fotografia animalista TE


Davant la situació, el col·lectiu de Voluntaris Animalistes de les Terres de l’Ebre proposarà este divendres la convocatòria d’una reunió urgent amb els diferents estaments institucionals implicats. “Cal dir que amb les situacions de sequera i l'estat d'abandonament dels bous , tot naixement pot suposar una tragèdia per l'escassetat d'aliments. Tant mateix, el col·lectiu de voluntaris Animalistes Terres de l'Ebre farà allò possible per mirar d'assegurar un mínim de benestar als bous de l'illa tot i que depenen de la compra de menjar que fa la gent directament a l’Agropunt de Tortosa. Bales de palla, alfals o pinso és el que la gent deixa pagat via telefònica”, recorden des del col·lectiu.

Per tot plegat, des del col·lectiu animalista demanen, un cop més, que la Generalitat de Catalunya acceleren els tràmits per esterilitzar els mascles i es propose una solució definitiva per a l’illa, com el pla de gestió que van entregar a la conselleria de Territori i Sostenibilitat juntament amb la fundació FAADA i AnimaNaturalis.
 

Embarcació utilitzada pel col·lectiu animalista per entrar menjar a l'illa. Foto: Fotografia animalista TE



Rivalitat entre col·lectius de voluntaris 

Passades unes hores des que el col·lectiu de voluntaris animalistes fes pública la notícia del naixement del vedell, la rivalitat amb el col·lectiu de voluntaris protaurins ha arribat fins i tot a este fet. Així els voluntaris taurins publicaven un escrit a través del seu perfil de Facebook en què asseguraven que ja coneixien el naixement del vedell “des de feia més d’un mes”.  “No haviem volgut fer-ho públic per evitar que la gent anés a molestar-lo o per envitar, fins i tot, el risc que desaparegués. Però ja que altres fonts han decidit llençar la informació a l'aire, creiem oportú que tots els nostres seguidors i col·laboradors estiguin al corrent”.

El col·lectiu de voluntaris en defensa de la festa taurina asseguren que el vedellet està en perfectes condicions i que tot i l’elevat cabal tampoc han deixat d’entrar aliment a l’illa “ja que necessitàvem assegurar que la mare menjava bé per tal de poder alimentar al seu fill. La gent ens deia que si estàvem bojos per entrar durant la crescuda del riu, però realment no teníem cor de deixar sense aliment als bous i menys al nou ésser que havia nascut”.