Disminuix la qualitat de l’aigua de l’Ebre els últims dos anys

La CHE ho atribuix “a la forta sequera i a la trasposició a la legislació espanyola de normes mediambientals més exigents” | Un 19% dels controls al riu determinen que no arriben al bon estat ecològic

Redacció
11 de desembre del 2013
L'Ebre, a tocar de Miravet
L'Ebre, a tocar de Miravet | Arxiu ND.
L`Ebre, a tocar de Miravet Foto: Arxiu ND.

L’aigua de l’Ebre ha perdut qualitat en els últims dos anys. El nombre de masses d’aigua que no aconseguixen assolir els índex que determinen el bon estat a què obliga la directiva marc s’ha incrementat lleugerament enlloc de disminuir. Així ho recull l’últim informe anual de control de l’estat del riu, anomenat CEMAS, que elabora la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). La conclusió és que a partir de 2011 s'invertix la tendència a la millora dels anys previs, “com a conseqüència de la forta sequera i de la trasposició a la legislació espanyola de normes mediambientals més exigents”, apunta la CHE.

“A la vista de les dades recollides en 701 masses superficials i 105 subterrànies, s'observa en els dos últims anys una lleugera tendència negativa, respecte als nivells de qualitat. Cal indicar que aquest període coincideix amb la intensa sequera soferta en tota la Conca de l'Ebre, la qual cosa ha condicionat l'estat ecològic i químic en alguns trams de riu molt influenciats per l'activitat humana, així com en embassaments i llacs que han presentat nivells hídrics més baixos de l'habitual”, continua l’organisme de conca en un comunicat.

En concret, s'ha diagnosticat que de les 643 masses definides en rius, 121 (18,8% del total) no han aconseguit el bon estat, mentre que els controls en les masses d'aigua subterrànies han donat 22 incompliments. 

Els controls en aigües superficials es realitzen en rius, embassaments i llacs i són de dos tipus. Un avalua l'estat ecològic i un altre classifica el seu estat químic, seguint les noves Normes de Qualitat Ambiental. El pitjor valor de tots dos estats determinarà l'estat diagnosticat a una massa d'aigua i es defineix com el grau d'alteració que presenta respecte a les seves condicions naturals.

En els controls en aigües superficials destinades al proveïment, que es realitzen en poblacions que superen els 500 habitants, es conclou que tots els punts de mostreig (132) es troben en bon estat. Respecte als trams d'especial protecció designats com d'interès piscícola (15 en tota la Conca de l'Ebre) no s'han produït incompliments dels límits operatius (el 2011 va haver-hi dos).

També s'ha continuat realitzant el control de nutrients en les lleres que drenen les zones definides com a vulnerables (22 punts). En 12 s'han mesurat concentracions que poden considerar-se elevades de nitrats i/o fosfats.