Alumnes de l'Institut de l'Ebre fan una crida a participar en la Marató de Sang a Tortosa

La Marató de donació es farà este divendres 27 d'abril de 10 a 22 hores a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa | Els estudiants han engegat diverses accions per tal que la marató tinga un seguiment massiu

Redacció
25 d'abril del 2018
Actualitzat el 26 d'abril a les 12:18h
Imatge d'arxiu d'un jove donant sang.
Imatge d'arxiu d'un jove donant sang. | Albert Segura
Els alumnes de Cures i Auxiliar d’Infermeria de l’Institut de l’Ebre de Tortosa fan una crida a la ciutadania per tal que participe a la Marató de Sang que tindrà lloc este divendres 27 d’abril, a l’auditori Felip Pedrell. Els estudiants han engegat diverses accions per tal que la marató tinga un seguiment massiu i col·labore en la jornada de donació, que s’allargarà de 10 a 22 hores, organitzada pel Banc de Sang amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, l’Associació de Donants de Sang del Baix Ebre i Creu Roja Tortosa.

“La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dónes”, és el lema amb què enguany el Banc de Sang convida a donar sang. Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Tortosa comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar. Així, en acabar de donar, els donants rebran un desplegable equivalent a una caixa d’experiència que podran regalar a altres persones i animar-les a donar.

A més, totes les persones que donen sang a la Marató rebran un SMS quan la seua sang s’envie a un hospital. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Al laboratori s’inicia el procés de fraccionament, que consistix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres. En concret, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies. A partir d'aleshores, la bossa espera la demanda d'un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seua donació surt de les neveres del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. El nou servei té com a objectiu millorar l'experiència de la donació, de manera que el donant tinga més informació del camí de la seua sang després de la seva donació.

Donació de sang i de plasma, però amb reserva
Enguany també es podrà donar plasma, encara que s’haurà de fer amb reserva prèvia. En principi, tothom qui pot donar sang, pot donar plasma, però com que es tracta d’una donació una mica més llarga (uns 45 minuts), és necessari programar-ho. Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments. N'hi ha que patixen grans cremades o accidents greus i d'altres que precisen alguna de les proteïnes que conté el plasma. També per donar sang i per tal d’agilitzar l’organització, recomanen fer reserva prèvia de l’hora que anireu a www.donarsang.gencat.cat/reserva. L’etiqueta #MSangTortosa servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials de manera que els qui no poden donar, també poden col·laborar fent difusió de La Marató.