Salut no descarta que el brot de xarampió del Verge de la Cinta puga afectar més casos

El nombre de casos confirmats es manté en 10

Exterior del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Exterior del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. | S.B.
Sofia Cabanes
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:17h
L’Agència de Salut Pública de Catalunya no descarta que en els propers dies el nombre de persones afectades pel brot de xarampió que ha tingut lloc a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa es puga ampliar.

Segons ha destacat a EFE el subdirector de l’ASPCAT al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Conrad Casas, “s’estan fent les enquestes epidemiològiques pertinents i s’han pres totes les mesures preventives per evitar la transmissió, però com que és una malaltia que té un període d’incubació molt llarg i que els símptomes tarden uns dies en manifestar-se, és molt probable que surti algun altre cas”, assegura.

El xarampió és una malaltia vírica aguda caracteritzada per una erupció vermellosa a la pell, que pot cobrir tot el cos. És altament contagiosa. El període de temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de poc abans de l'inici d’una mena de refredat fins a quatre dies després de l'aparició de les erupcions. Des del moment en què una persona susceptible s'ha infectat fins que se li manifesten els primers símptomes de xarampió poden passar deu dies o més.

De moment en el nombre de casos confirmats es manté en 10, 5 són persones treballadores de l’hospital o d’empreses de serveis externs vinculades al centre, mentre que els altres 5 són persones que han estat visitades al centre o han estat amb alguna de les 5 persones anteriors. A tots ells cal sumar 5 casos sospitosos més.

El xarampió comença amb símptomes de refredat i febre superior als 38°C. Passats tres dies, apareix l’erupció vermellosa característica. Dura, com a terme mitjà, entre set i deu dies. La malaltia és més greu en infants molt petits i en adults. Poden presentar-se complicacions del xarampió, que inclouen otitis, pneumònia i encefalitis.

Entre este dijous i divendres l’ASPCAT informarà sobre l’evolució del brot. De moment, a tots els afectats se’ls ha prescrit mesures d’aïllament als seus domicilis. “Cap dels afectats ha patit complicacions ni ha requerit hospitalització”, concreta Casas.

En les últimes setmanes, l’Agència Espanyola de Pediatria (AEP) ha animat a mantenir altes cobertures de vacunació entre infants i adolescents davant l’augment de brots de xarampió a Europa.

Al febrer passat, l’Agència de Salut Pública de Barcelona va informar de la detecció de tres casos de xarampió en 3 persones adultes, dos dones i un home. Tots tres eren casos de persones no vacunades o vacunades de manera incompleta.

A Catalunya, el xarampió autòcton es considera eliminat des de l'any 2000. El xarampió és una malaltia que dona immunitat de per vida però totes les persones que no han patit la malaltia ni han estat vacunades són susceptibles de patir-la. L’Agència de Salut Pública de Catalunya treballa per evitar nous contagis i recorda la importància de la vacunació per prevenir i eradicar la malaltia.