Comença la inundació dels arrossars amb la meteorologia i la qualitat de l'aigua idònies

Els arrossaires emprenen la campanya expectants per una possible estesa de la plaga del caragol maçana per la crescuda del riu Ebre

Un agricultor preparant la sortida de la sèquia per donar pas a l'aigua des del canal fins a la finca, a Amposta.
Un agricultor preparant la sortida de la sèquia per donar pas a l'aigua des del canal fins a la finca, a Amposta. | ACN
ACN
24 d'abril del 2018
Actualitzat el 25 d'abril a les 11:53h
Este dilluns ha començat l'amollada d'aigua als canals de l'hemidelta dret de l'Ebre i ja s'han començat a inundar els primers arrossars a la zona Delta, Prats i la Ràpita. La inundació dels camps dona el tret de sortida a la campanya de l'arròs i és el pas previ a la sembra d'este cereal. Les pluges van posposar la preparació dels camps una setmana, però la inundació s'ha iniciat amb les condicions meteorològiques idònies, amb calor i bonança. També la quantitat i la qualitat de l'aigua que arriba pels canals és la més apta, fresca i amb molts sediments. "Per anar bé hauria de baixar tot l'any així. És bo per a l'arròs i per a tot com baixa ara", ha defensat el president de la Comunitat de Regants de la Dreta, Manel Masià. La campanya comença amb expectació per si la crescuda de l'Ebre ha estès la plaga del caragol maçana. Amb els desguassos plens d'aigua del riu, es veurà en les pròximes dos setmanes quina pot ser l'afectació, quan el caragol comence a aparèixer amb els camps inundats.

Els arrossaires preveuen un bon inici de la campanya de sembra de l'arròs, pel que fa a les condicions meteorològiques que els acompanyen esta setmana i sobretot a la qualitat de l'aigua que arriba enguany, en plena avinguda del riu Ebre. Com ha destacat Manel Masià, president de la Comunitat de Regants de la Dreta, es tracta d'aigua provinent del desglaç de la neu i de les pluges i arriba "tèrbola" i carregada de sediments pel desembassament dels pantans al nord de les Terres de l'Ebre que es manté des de fa deu dies.

A més a més, arriba "freda" i això és un avantatge per frenar l'aparició del caragol maçana, enterrat durant l'hivern sota terra i que començarà a aparèixer en les dos pròximes setmanes tan aviat com perceba que els camps ja estan inundats. És un mol·lusc que necessita aigua per sobreviure i per este motiu ha trobat en les camps d'arròs negats l'hàbitat ideal. El perill, enguany, és que tota la faena feta per erradicar-lo i frenar-lo al marge dret, on s'havia estès per unes 80 hectàrees, així com per acabar amb els focus aïllats que s'han trobat riu amunt, com és el cas de Miravet (Ribera d'Ebre), no haja servit per a res a causa de la crescuda de l'Ebre.

Els arrossaires fa dies que advertixen que la riuada podria haver estès la plaga a zones netes i haver-se agreujat a zones infestades, on s'estan gastant molts recursos i esforços per contenir-la, com és l'hemidelta esquerre. "De moment, no hi ha focus nous, però hem de veure què passa amb les bocanes", ha apuntat Masià. "Quan arriba el riu al canal, les comportes tallen l'aigua del pas del canal al riu i podria ser una solució per controlar el caragol, però estem expectants a tots i no sabem que passarà", ha afegit.

Una altra de les solucions que s'està testant i provant és la sembra de l'arròs en sec, que es fa abans d'inundar els camps. Això evita que el caragol es menge els brots d'arròs perquè quan el camp s'inunda i estos devastadors mol·luscos apareixen, ja no arriben a la part alta de la planta i l'afectació és molt menor. "Va proliferant, però la gent encara es resistix a canviar de cultius i l'estratègia de la sembra. Passarà amb la plantada. D'un dia per a l'altre, es va iniciar la sembra directa i amb això podria passar mateix. Podria ser una bona solució", ha reconegut Masià.