Cuina i caràcter en el llibre que celebra els 25 anys de Les Moles

Jeroni Castell presenta l’obra “Les Moles. Cocina y Territorio”, un repàs a la trajectòria professional i a la manera d'entendre la vida del xef del restaurant d'Ulldecona

Presentació del llibre de Les Moles, dijous als jardins del restaurant.
Presentació del llibre de Les Moles, dijous als jardins del restaurant. | S.B.
S.Berbís / Redacció
22 d'abril del 2018
Actualitzat el 23 d'abril a la 13:22h
Caràcter, fortalesa, tranquilitat, qualitat, proximitat i una forma d’entendre la vida que es trasllada a la cuina, nedant contracorrent i amb la tenacitat dels mestres. Tot això és Les Moles, el restaurant que fa 25 anys van decidir crear Jeroni Castell i Carme Sauch, i que amb el seu equip, al qual s’ha integrat Pau, el fill gran de tots dos, s’ha obert camí entre les canteres de pedra d’Ulldecona per ser referent de la cuina d’autor. Fogons arrelats a la mateixa pedrera sobre la que fa 25 anys va començar a construir-se la il·lusió d’uns inconscients: “Estem aquí perquè no sabíem que era imposible”, va afirmar Jeroni en la presentació del llibre “Les Moles. Cocina y Territorio”, un recull de la historia del restaurant i una manera particular de viure la cuina i de cuinar la vida.

Envoltat d’amics, i amb la presencia dels prologuistes del llibre, Tomás Guash, periodista i amic de l’autor, i de Paco Zapater, advocat i també amic de la família, així com de David Figueres, editor de Planeta Gastro, i Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona, Jeroni va fer un resum de tot allò que ha volgut plasmar en el llibre.
 

Paco Zapater, Núria Ventura, Jeroni Castell, Tomás Guash i David Figueres, en la presentació.. Foto: S.B.


L’obra comença amb un passeig per Ulldecona i la seua història, el poble on Jeroni i Carme van voler construir la seua història, conscients, expliquen, que hauria estat segurament més senzill desplegar el seu projecte en un altre lloc. Però saben també de ben segur la seua proposta culinària virtuosa hauria estat una altra, perquè esta història gastronòmica va íntimament lligada el paisatge i als productes que hi créixen. D’entre tots els que es convertixen en delícies als plats de Les Moles n’hi ha cinc que el xef ha convertit en els seus fetitxes particulars: l’arròs, la cabra Hispànica, les ostres, l’oli d’oliva i la tonyina roja, sempre presents als menús degustació del restaurant.

El 20 de noviembre del 2013, Les Moles va entrar a l’Olimp de la gastronomia en obtindre la seua primera estrella Michelin, un reconeixement internacional que ha estat un dels punts d’inflexió que ha viscut este projecte encara familiar.

“Les Moles. Cocina i Territorio”, parla fins i tot de les aficions futboleres de Jeroni, a qui ser de l’Espanyol, diu, li ha marcat el caràcter. Una manera, a la fi i al cap, d’afrontar la vida, però què és primer: ser de l’Espanyol, o nedar contracorrent? L’ou o la gallina?. Siga com siga, “quan nado bé i a gust és contracorrent, això em dona fortalesa i tranquilitat”, assegura el cuiner.
 

El xef, signant un dels exemplars, editats per Planeta Gastro. Foto: S.B.


També hi ha un apartat que desvetlla secrets per als més atrevits: un receptari amb aquells plats que s’han convertit en referents a la cuina de Les Moles.

Pau Castell, el fill gran de Carmen i Jeroni, tanca el llibre amb un text molt emotiu dedicat als seus pares. Una sorpresa fins i tot per al propi Jeroni que no va saber-ho fins al dia abans d’enviar el llibre a impremta, ja que Pau va demanar a la editorial que li guardessin el secret fins a l’últim dia. Jeroni va emocionar-se en la presentació rellegint part del texte.
El llibre, editat per la Editorial Planeta Gastro, el segell d’Editorial Planeta dedicat al contingut gastronòmic, conté una selecció d’imatges de gran qualitat i una presentació molt cuidada. Es pot adquirir ja a la tenda online de la web restaurant Les Moles i a les llibreries d’Ulldecona i, en breu començarà la distribució arreu.
 

El públic que va acudir a la presentació, dijous. Foto: S.B.