ERC critica la «desídia» i la «manca de voluntat» del govern central per construir la variant de Gandesa

La Comissió del Senat ha debatut la moció presentada pel senador republicà Miquel Aubà on es demanava actualitzar durant l’any 2018 la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant de Gandesa de la carretera N-420

Aubà mostra al Senat l'estudi variant de Gandesa.jpg
Aubà mostra al Senat l'estudi variant de Gandesa.jpg | Cedida
Redacció
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:32h
La Comissió del Senat ha debatut la moció presentada pel senador republicà Miquel Aubà on es demanava actualitzar durant l’any 2018 la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant de Gandesa  de la carretera N-420 establint les partides pressupostàries necessàries per portar-ho a terme i finalitzar la redacció del projecte. Una demanda que també ha reivindicat per a les variants de Corbera d’Ebre i Riudecols.
 
Aubà ha lamentat “la desídia i manca de voluntat del govern espanyol per construir estes tres variants que sumen en conjunt un total de 13,4 km”. El senador ha denunciat que “fa 18 anys que esperem” i ha recordat que la licitació de l’estudi informatiu previ al traçat de les tres variants de l’N-420 es va publicar l’any 2000 al mateix BOE que apareixia l’autopista AP-41 Madrid-Toledo, construïda per Florentino Pérez, i que “malgrat entrar en servei l’any 2006 ara serà rescatada pel govern i tornada a licitar”.
 
Aubà ha expressat “en estos 18 anys els Governs espanyols, malgrat les partides milionàries destinades a les tres variants en diversos pressupostos de l’Estat només s’han gastat 334.000 € a la de Gandesa; 354.000 € a la de Corbera d’Ebre i 528.000 € a la de Riudecols”. “És una vergonya que es deixessen caducar les Declaracions d’Impacte Ambiental l’any 2012 i que des de llavors no s’hagen actualitzat. A més, després hem vist com anaven desapareixent dels pressupostos de l’Estat les partides destinades a les variants”, ha afegit.
 
Davant els retrets que s’han fet entre els grups del PP i del PSOE sobre de qui era la culpa per la no construcció de les variants, el senador ha opinat que “tots dos són responsable, i és molt greu que a avui el govern no haja adquirit cap compromís  per actualitzar la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant de Gandesa ni s’haja establert un calendari clar tirar endavant el projecte’. Malgrat que el grup del PP ha anunciat que per a ells “esta era una obra important” ha votat contra la moció republicana, igual que Foro Asturias.  Els grups de PSOE i Podem han votat a favor, i el PNB s’ha abstingut.