Els casos de violència de gènere atesos pel SIAD del Baix Ebre es van reduir un 21% durant el 2017

El SIAD Baix Ebre és un servei públic que ofereix a la població femenina de la comarca informació, orientació i assessorament per contribuir a que les dones puguen gaudir dels seus drets civils i personals en llibertat i sense discriminacions

El SIAD del Baix Ebre es troba a la mateixa seu del Consell Comarcal.
El SIAD del Baix Ebre es troba a la mateixa seu del Consell Comarcal. | Cedida
Redacció
17 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:59h
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Baix Ebre va atendre l'any passat 34 dones víctimes de violència de gènere, un 21% menys que al 2016, segons consta en la memòria tècnica anual d'este servei del Consell Comarcal del Baix Ebre.

Al 2017, el SIAD va atendre en global 214 dones i va fer 589 intervencions (un 28,8% més que el 2016). En estes dades no s'inclou el municipi de Tortosa que disposa de servei propi. 

El SIAD Baix Ebre és un servei públic que ofereix a la població femenina de la comarca informació, orientació i assessorament per contribuir a que les dones puguen gaudir dels seus drets civils i personals en llibertat i sense discriminacions.

Segons consta en la memòria anual, de les 589 atencions fetes la majoria van correspondre a atencions de caràcter psicològic (422) i jurídic (161), mentre que les atencions de caràcter social només en van ser 6.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Ebre, Sandra Zaragoza, ha valorat positivament la reducció dels casos de víctimes de violència de gènere a la comarca i ha explicat que l'augment de les atencions fetes pel SIAD és a causa que este servei d'informació i assessorament cada dia és més conegut entre les dones del Baix Ebre.

De les 214 dones ateses el 2017, el perfil més freqüent va correspondre al d'una dona entre 30 i 45 anys (84) i entre els 46 i 65 anys (84), mentre que  les dones d’edats compreses entre 19 i 29 anys i les majors de 66 anys en van ser 21 i 25, respectivament. Pel que fa a l'estat civil, la majoria són casades o que viuen en parella estable (73), seguit de divorciades (27), separades (21), solteres (18) i vídues (7). N'hi ha 68 que no van informar del seu estat civil. En relació a la procedència, la majoria de casos atesos va correspondre a Deltebre (95), l'Ametlla de Mar (29), Roquetes (22), l'Aldea (19), l'Ampolla (16), Camarles (14) i el Perelló (12).

El SIAD Baix Ebre està integrat per un equip de professionals (una treballadora social, una auxiliar administrativa, una advocada i una psicòloga) que ofereixen informació, orientació i assessorament per donar resposta a les necessitats i problemàtiques de les dones en els àmbits jurídic, psicològic i social.

En l’àmbit jurídic s’assessora en situacions de crisis de parella, processos d’incapacitació o custòdia de fills, entre d’altres; en l’àmbit psicològic es fa una acompanyament en situacions de malestar emocional i es fomenten i milloren les competències comunicatives i les habilitats socials; i en l’àmbit social s’informa, orienta i assessora sobre recursos i serveis, i s’atenen situacions de violència masclista.