L'Ajuntament d'Amposta destinarà 170.000 euros a netejar i restaurar un nou tram de la façana fluvial

La segona fase de recuperació de l'espai preveu la recuperació la façana d'un edifici històric i restes arqueològiques

Amposta i la seua façana fluvial.
Amposta i la seua façana fluvial. | Sílvia Berbís
ACN
10 d'abril del 2018
Actualitzat a les 20:56h
L'Ajuntament d'Amposta preveu invertir 170.000 euros en la segona fase de recuperació de la façana fluvial de la ciutat. Després de finalitzar les obres de restauració de l'arc gòtic a finals de l'any passat, la primera actuació de recuperació de l'espai, el govern municipal ha presentat la seua continuació.

Es tracta del projecte de "regeneració ambiental" i "posada en valor" de la façana fluvial en el tram que va entre Poador i el segon fossat del castell. Amb un termini d'execució de quatre mesos, entre les actuacions previstes figuren la neteja i eradicació de vegetació que afecten la imatge i la conservació dels béns patrimonials; l'eliminació o substitució d'elements constructius discordants amb el conjunt; reparar elements arquitectònics o implantar il·luminació ornamental a tot el conjunt. "Ens servirà també per recuperar la vida i la vista de la ciutat cap al riu Ebre", ha declarat l'alcalde, Adam Tomàs.

Concretament, el projecte planteja eliminar les males herbes que a causa del manteniment inexistent han anat proliferant de forma considerable en la majoria de murs i racons de la façana, sobretot figueres i arbustos. També s'actuarà sobre cornises i sortints arquitectònics que contribueixen a l'aspecte de degradació de l'espai. Addicionalment, es treballarà per minimitzar l'impacte negatiu d'alguns elements o solucions constructives considerats com a discordants. Amb este objectiu, es planeja arrebossar alguns recrescuts amb acabat de qualitat baixa, desmuntar un balcó en estat precari o enderrocar el coronament de formigó que remata el mur que delimita la terrassa del mirador del carrer Victòria.

En l'àmbit de les actuacions per revaloritzar els elements patrimonials destaquen la neteja i reparació de paraments de fàbrica de maçoneria o carreus. Es restauraran elements singulars com l'arc de paons del passatge del carrer victòria o les escales que antigament permetien accedir al riu. L'actuació principal, però, se centrarà en la restauració de l'edifici històric situat sobre la "hipotètica" cova i ruïnes de Santa Susanna, a més de les restes arqueològiques de l'entorn. També es netejarà i consolidarà l'element constructiu que s'endinsa al riu en la part posterior d'una finca del carrer Victòria amb l'objectiu de deixar les bases per instal·lar-hi un futur mirador.

"Al territori hi ha poques façanes fluvials urbanes com esta. Només n'hi ha quatre i nosaltres tenim la sort de tenir-ne una. Ara l'hem de recuperar", ha subratllat l'alcalde, tot recordant que el govern municipal, de forma paral·lela, treballa també en el pla director de la façana fluvial, "que és molt més ambiciós i configurarà el que volem que siga la nostra ciutat".