Una nova residència creativa de Litterarum unix la poesia de Sònia Moll amb la música d’Alessio Arena

Els artistes treballen en un espectacle literari musical des d’un allotjament a Móra d’Ebre

Cap del dos artistes havia estat a Móra d'Ebre i este cap de setmana ha estat el primer que han compartit
Cap del dos artistes havia estat a Móra d'Ebre i este cap de setmana ha estat el primer que han compartit | Cedida
ACN
09 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:40h
El riu Ebre i la floració dels fruiters a la Ribera d’Ebre són l’atmosfera que respiren la poeta Sònia Moll i el cantautor Alessio Arena este cap de setmana a Móra d’Ebre, en una nova residència creativa del festival d’espectacles literaris Litterarum. Durant tres dies, els dos artistes compartixen una estada de la qual sortirà un recital on es combinarà la poesia de Moll amb la música d’Arena i on també s’inclourà el llenguatge visual mitjançant un vídeo. Des d’un allotjament del municipi, han treballat en els conceptes de “sentir-se a casa, habitar o deshabitar”, una temàtica que cadascú ja rumiava per la seua banda. Un passeig pel centre històric de Móra ha servit als artistes per recollir “noves idees sobre les cases deshabitades”, segons ha explicat Moll a l’ACN. El resultat final s’estrenarà a la Llibreria Bassa del municipi el 25 de maig.

Cap del dos havia estat a Móra d'Ebre i este cap de setmana ha estat el primer que han compartit. Des de l'hostal la Creu, els dos artistes han treballat per crear un recital que farà servir tres llenguatges diferents: "la poesia i la música, que és el que s'esperava de nosaltres, però també el llenguatge visual en forma de vídeo", ha explicat Arena en una entrevista a l'ACN este diumenge. Les imatges que es veuran corresponen a carrers de Móra, ja que els autors volen que siga evident que l'espectacle s'ha fet des d'este municipi de la Ribera d'Ebre i no des de cap altre lloc de Catalunya.

L'espectacle literari conjunt s'articularà a partir de "la casa, què és sentir-se a casa, habitar-se, deshabitar-se", un tema en què els dos artistes reconeixen estar rumiant i connectar l'un amb l'altre. En esta línia, Moll ha explicat que ella havia teixit una idea per a la creació que tenia a veure amb el riu: "és un element que m'entra molt a dins i venia amb aquesta idea", ha reconegut. Amb tot, treballant amb Alesso Arena, "una persona que utilitza un altre llenguatge, això ha crescut molt". La poeta ha explicat que, a partir d'un passeig pel centre històric de Móra, "se'ns va obrir un món" que anava més enllà de la idea del riu.

"No em va saber greu deixar la meva idea de centralitat del fet que Móra és el riu perquè també les cases –amb la temàtica que copa el recital- hi tenen a veure", ha detallat Moll. El treball que han fet no se centra en "musicalitzar" un poema de Moll, sinó que és tot un espectacle literari musical on es combinaran els versos de la poeta amb la música de pop neo-barroc d'ell, a més de fragments de prosa i la imatge. Després d'este cap de setmana, on han treballat intensament en un entorn tranquil, els artistes volen continuar polint el recital abans d'estrenar-lo de manera definitiva al Litterarum.

El cantautor ha admès que venia a Móra "amb por" per si no era capaç de compondre música durant este cap de setmana, si no el visitava la inspiració. "Em preguntava: si no surt aquells dies, què fem?; però quan hem vingut aquí hem confirmat les directives que havíem imaginat, han sortit noves idees, i ha estat interessant i, per mi, alliberador!", ha confessat Arena, que anteriorment ja havia treballat amb alguns versos de Moll i, per tant, ja coneixia la seua poesia.

Esta és la tercera edició que el festival Litterarum impulsa una residència creativa amb una parella d'artistes. En edicions anteriors, han compartit caps de setmana creatius Màrius Serra i Dani Alegret, Maria Cabrera i Bikimel, i David Carabén i Jordi Llavina. L'objectiu és apropar els textos catalans al públic, com fa el Litterarum, d'una manera diferent.