gastronomia

La Festa de la Clotxa atrau 1.200 visitants a la Serra d’Almos

L’esdeveniment també ha donat el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la comarca

, La Serra d'Almos | 09/04/2018 a les 14:03h
Arxivat a: Societat, gastronomia, Ajuntament de la Serra d'Almos, Consell Comarcal Ribera d'Ebre, La Serra d'Almos, Ribera d'Ebre
La festa vol per posar en valor els orígens agrícoles dels pobles riberencs, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs
La festa vol per posar en valor els orígens agrícoles dels pobles riberencs, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs | Cedida
La Ribera d’Ebre ha celebrat este diumenge la 15a Festa comarcal de la Clotxa, enguany a la Serra d’Almos, on este matí s’han servit 1.200 clotxes en un ambient festiu i de retrobada d’amics i veïns. “Mai havíem vist tanta gent junta a la Serra”, ha dit la seua alcaldessa, Lourdes Pena, en la benvinguda a la festa, agraint la tasca que han fet els 40 voluntaris del poble i els dos forns locals per coure els ingredients i enllestir els lots que han repartit entre gent vinguda d’arreu de la comarca i de territoris propers.

La cita, itinerant cada any i organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb el suport del poble amfitrió, “ha demostrat un cop més que l’esforç, la il·lusió i la voluntat d’un poble ho pot tot”, en paraules de la presidenta comarcal, Gemma Carim que ha donat les “gràcies a la gent de la Serra per fer més gran la Ribera d’Ebre”.


La festa ha fet que, per un dia, la Serra haja quintuplicat la seua població per acollir una de les festes més arrelades de la comarca, excusa cada any perquè “la gent de la Ribera es trobe i es conegue”, ja que “tots som imprescindibles per fer de la Ribera la comarca viva i activa que volem”, ha dit Carim. Una jornada que també servix per posar en valor els orígens agrícoles dels pobles riberencs, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs.

Esta valorització de la gastronomia ebrenca ha estat també destacada pel pregoner de la 15a Festa de la Clotxa, Jeroni Castell, reconegut xef ebrenc al capdavant del restaurant les Moles d’Ulldecona, amb una estrella Michelin. Castell ha volgut reivindicar la Ribera d’Ebre i les Terres de l’Ebre com un territori que “també existix” i ha animat als riberencs a “no perdre mai els orígens ni les tradicions”. Per Castell, “la clotxa no només és un menjar típic, sinó també una mostra de la vida intensa i el treball potent que ha fet sempre la gent d’esta terra, a qui mai ens han regalat res”. “La diada de la clotxa, i el fet que en estos 15 anys siga cada vegada una festa més gran, ha de servir per carregar piles i continuar treballant dia a dia, generació rere generació, amb el convenciment de què cada dia estem més a prop de poder seguir vivint a casa nostra i que els joves no hagen de marxar fora. Resistirem, amb la mateixa fortalesa amb la qual la clotxa ha perdurat en el temps”, ha dit Castell davant un públic que ha aplaudit el seu “visca la clotxa” al final del seu discurs.

Malgrat l’amenaça de pluja, que va fer instal·lar una gran carpa per salvar la diada, la festa de la clotxa ha superat amb escreix les expectatives. Per a alguns la d’avui era la seua primera clotxa, com explicava l’alacantina Roser Rius, que viu al Masroig d’ençà que amb el seu marit es van jubilar i han anat a la Serra a tastar la clotxa amb els seus veïns, aprofitant que es fa la festa. Per a altres, com la riudomenca Dolors Cabré, la cita ja és un clàssic, ja que “ens agrada molt tombar i ens ho passem molt bé en esta festa, cada any estem pendents que arribe el dia per venir a menjar la clotxa a la Ribera”.

La festa també és una bona excusa per fer una sortida amb amics, com explica la Pepi Duque, una de les integrants d’un grup vingut de Tarragona que degusten la clotxa mentre parlen animadament: “Hi ha molt bon ambient i la clotxa és boníssima. Vam venir per primera vegada l’any passat, a Benissanet, i ens van dir que es fa cada any, així que aprofitem per passar el dia junts i passar-ho bé” afirmen. “Som el país de la clotxa”, diu en Felip Grau, el veí del Masroig que ha fet descobrir la clotxa a la seua veïna alacantina: “L’any que ve hi tornem”, coincidixen mentre tasten productes locals.

Els visitants han pogut muntar-se la seua pròpia clotxa, amb els ingredients que els han servit des de l’organització en bosses grogues amb la imatge 100% Clotxa de la Ribera d’Ebre, símbol d’esta festa comarcal, que com ha dit la presidenta comarcal vol ser “exemple de convivència”. Alguns han aprofitat per torrar el pa a les brases instal·lades al camp de futbol, on des de primera hora del matí han cuit part dels ingredients: tomàquets, cebes, alls, arengades... De la mateixa manera que als dos forns del poble, on l’activitat era frenètica abans de començar a repartir les clotxes als assistents. Tothom ha pogut, a més, degustar l’oli d’oliva verge extra i el vi de la cooperativa i el celler del poble, així com ja famosa coca amb xocolata, insígnia de la Serra d’Almos.

Retrobaments, música, gastronomia, visita a l’exposició dels artistes locals instal·lada a l’Ajuntament, passejada pels carrers i alguns, fins i tot, caminada a la Font Vella, als afores del poble. La jornada ha servit també per lliurar el premi del concurs de la clotxa que es fa a les escoles de la comarca, i que enguany ha estat per Xavier Pla, Joan Escalera, Laia Rebull, Adrià Bauló i Daniel David Cloaba, alumnes de l’institut escola 3 d’Abril de Móra la Nova.

La clotxa als restaurants

Malgrat els nervis fins a darrera hora davant l’amenaça de pluja, els veïns de la Serra d’Almos han pogut gaudir de la jornada i obrir les portes del poble als seus veïns riberencs, i d’arreu. L’esdeveniment també ha donat el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a la Ribera d’Ebre, a la qual enguany participen 14 restaurants: el Casal de Benissanet; Casa Castro i Fornieles de Flix; Pas de l’Ase de Garcia; Molí de Xim de Miravet; Pizzeria Carusso’s, La Creu i Turú de Móra d’Ebre; Can Secundino, Ferran, Heaven’s Door, Mas dels Subirats i La Teca de Móra la Nova; i el Càmping de Riba-roja d’Ebre.
Fins al diumenge 6 de maig, en tots estos restaurants riberencs se servix un menú amb clotxa de la Ribera d’Ebre, des de formats tradicionals o d’altres més innovadors, i amb preu per a totes les butxaques, des dels 15 als 25 euros. Més informació al web turismeriberaebre.org, i a les xarxes socials de Turisme de la Ribera d’Ebre.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Veïnes de Móra la Nova omplint garrafes al camió cisterna ubicat davant del pavelló.
Veïnes de Móra la Nova omplint garrafes al camió cisterna ubicat davant del pavelló. | ACN
01/01/1970
L'equip de govern aposta per adquirir-ne un que substituïsca el de lloguer, posat fins a finals d'any
La Fundació Montsià oferix formació a persones treballadores en situació d'atur
La Fundació Montsià oferix formació a persones treballadores en situació d'atur | Cedida
01/01/1970
Este programa ha atorgat ajuts a empreses per a que estudiants de les Terres de l'Ebre puguen fer les pràctiques a empreses del territori
La carpa de circ del festival Deltebre Dansa tornarà a estar ubicada al Parc del Riu de Deltebre
La carpa de circ del festival Deltebre Dansa tornarà a estar ubicada al Parc del Riu de Deltebre | Cedida
01/01/1970
El festival reunix ballarins arribats de més de 50 països de tot el món per fer bategar el Delta de l'Ebre fins al 28 de juliol
Imatge del lloc on guardaven els gossos de forma insalubre a Vinaròs
Imatge del lloc on guardaven els gossos de forma insalubre a Vinaròs | Cedida
01/01/1970
El detingut mantenia als animals en un estat higiènic i sanitari "lamentable" i se li imputen delictes de maltractament animal, intrusisme professional, usurpació i falsificació de documents
Instal·lació del nou enllumenat.
Instal·lació del nou enllumenat. | Cedida
01/01/1970
La Brigada Municipal ha començat a substituir 265 fanals antics per altres d'equipats amb llums de tipus LED
Un ciutadà camina pel pont de l'Estat mentre observa el monument.
Un ciutadà camina pel pont de l'Estat mentre observa el monument. | Sofia Cabanes
01/01/1970
Els cupaires també reclamen que el govern municipal faça efectiva la creació de la comissió que havia de fer el catàleg de simbologia franquista
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa.
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Imatge del monument franquista de Tortosa presa el dia de la consulta, el 28 de maig de 2016.
Imatge del monument franquista de Tortosa presa el dia de la consulta, el 28 de maig de 2016. | ACN
01/01/1970
L'alcaldessa Meritxell Roigé considera avalada la decisió de consultar el futur del monòlit el 2016 perquè era un vestigi franquista protegit pel POUM
NacióDigital
NacióDigital | ND
01/01/1970
El rànquing d'audiències de la OJD del mes d'abril l'enfila fins als 2,8 milions d'usuaris únics i amb un temps de lectura superior als set minuts