La Festa de la Clotxa atrau 1.200 visitants a la Serra d’Almos

L’esdeveniment també ha donat el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la comarca

La festa vol per posar en valor els orígens agrícoles dels pobles riberencs, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs
La festa vol per posar en valor els orígens agrícoles dels pobles riberencs, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs | Cedida
Redacció
09 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:20h
La Ribera d’Ebre ha celebrat este diumenge la 15a Festa comarcal de la Clotxa, enguany a la Serra d’Almos, on este matí s’han servit 1.200 clotxes en un ambient festiu i de retrobada d’amics i veïns. “Mai havíem vist tanta gent junta a la Serra”, ha dit la seua alcaldessa, Lourdes Pena, en la benvinguda a la festa, agraint la tasca que han fet els 40 voluntaris del poble i els dos forns locals per coure els ingredients i enllestir els lots que han repartit entre gent vinguda d’arreu de la comarca i de territoris propers.

La cita, itinerant cada any i organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb el suport del poble amfitrió, “ha demostrat un cop més que l’esforç, la il·lusió i la voluntat d’un poble ho pot tot”, en paraules de la presidenta comarcal, Gemma Carim que ha donat les “gràcies a la gent de la Serra per fer més gran la Ribera d’Ebre”.

La festa ha fet que, per un dia, la Serra haja quintuplicat la seua població per acollir una de les festes més arrelades de la comarca, excusa cada any perquè “la gent de la Ribera es trobe i es conegue”, ja que “tots som imprescindibles per fer de la Ribera la comarca viva i activa que volem”, ha dit Carim. Una jornada que també servix per posar en valor els orígens agrícoles dels pobles riberencs, ja que la clotxa era el menjar quotidià dels avantpassats riberencs.

Esta valorització de la gastronomia ebrenca ha estat també destacada pel pregoner de la 15a Festa de la Clotxa, Jeroni Castell, reconegut xef ebrenc al capdavant del restaurant les Moles d’Ulldecona, amb una estrella Michelin. Castell ha volgut reivindicar la Ribera d’Ebre i les Terres de l’Ebre com un territori que “també existix” i ha animat als riberencs a “no perdre mai els orígens ni les tradicions”. Per Castell, “la clotxa no només és un menjar típic, sinó també una mostra de la vida intensa i el treball potent que ha fet sempre la gent d’esta terra, a qui mai ens han regalat res”. “La diada de la clotxa, i el fet que en estos 15 anys siga cada vegada una festa més gran, ha de servir per carregar piles i continuar treballant dia a dia, generació rere generació, amb el convenciment de què cada dia estem més a prop de poder seguir vivint a casa nostra i que els joves no hagen de marxar fora. Resistirem, amb la mateixa fortalesa amb la qual la clotxa ha perdurat en el temps”, ha dit Castell davant un públic que ha aplaudit el seu “visca la clotxa” al final del seu discurs.

Malgrat l’amenaça de pluja, que va fer instal·lar una gran carpa per salvar la diada, la festa de la clotxa ha superat amb escreix les expectatives. Per a alguns la d’avui era la seua primera clotxa, com explicava l’alacantina Roser Rius, que viu al Masroig d’ençà que amb el seu marit es van jubilar i han anat a la Serra a tastar la clotxa amb els seus veïns, aprofitant que es fa la festa. Per a altres, com la riudomenca Dolors Cabré, la cita ja és un clàssic, ja que “ens agrada molt tombar i ens ho passem molt bé en esta festa, cada any estem pendents que arribe el dia per venir a menjar la clotxa a la Ribera”.

La festa també és una bona excusa per fer una sortida amb amics, com explica la Pepi Duque, una de les integrants d’un grup vingut de Tarragona que degusten la clotxa mentre parlen animadament: “Hi ha molt bon ambient i la clotxa és boníssima. Vam venir per primera vegada l’any passat, a Benissanet, i ens van dir que es fa cada any, així que aprofitem per passar el dia junts i passar-ho bé” afirmen. “Som el país de la clotxa”, diu en Felip Grau, el veí del Masroig que ha fet descobrir la clotxa a la seua veïna alacantina: “L’any que ve hi tornem”, coincidixen mentre tasten productes locals.

Els visitants han pogut muntar-se la seua pròpia clotxa, amb els ingredients que els han servit des de l’organització en bosses grogues amb la imatge 100% Clotxa de la Ribera d’Ebre, símbol d’esta festa comarcal, que com ha dit la presidenta comarcal vol ser “exemple de convivència”. Alguns han aprofitat per torrar el pa a les brases instal·lades al camp de futbol, on des de primera hora del matí han cuit part dels ingredients: tomàquets, cebes, alls, arengades... De la mateixa manera que als dos forns del poble, on l’activitat era frenètica abans de començar a repartir les clotxes als assistents. Tothom ha pogut, a més, degustar l’oli d’oliva verge extra i el vi de la cooperativa i el celler del poble, així com ja famosa coca amb xocolata, insígnia de la Serra d’Almos.

Retrobaments, música, gastronomia, visita a l’exposició dels artistes locals instal·lada a l’Ajuntament, passejada pels carrers i alguns, fins i tot, caminada a la Font Vella, als afores del poble. La jornada ha servit també per lliurar el premi del concurs de la clotxa que es fa a les escoles de la comarca, i que enguany ha estat per Xavier Pla, Joan Escalera, Laia Rebull, Adrià Bauló i Daniel David Cloaba, alumnes de l’institut escola 3 d’Abril de Móra la Nova.

La clotxa als restaurants

Malgrat els nervis fins a darrera hora davant l’amenaça de pluja, els veïns de la Serra d’Almos han pogut gaudir de la jornada i obrir les portes del poble als seus veïns riberencs, i d’arreu. L’esdeveniment també ha donat el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a la Ribera d’Ebre, a la qual enguany participen 14 restaurants: el Casal de Benissanet; Casa Castro i Fornieles de Flix; Pas de l’Ase de Garcia; Molí de Xim de Miravet; Pizzeria Carusso’s, La Creu i Turú de Móra d’Ebre; Can Secundino, Ferran, Heaven’s Door, Mas dels Subirats i La Teca de Móra la Nova; i el Càmping de Riba-roja d’Ebre.
Fins al diumenge 6 de maig, en tots estos restaurants riberencs se servix un menú amb clotxa de la Ribera d’Ebre, des de formats tradicionals o d’altres més innovadors, i amb preu per a totes les butxaques, des dels 15 als 25 euros. Més informació al web turismeriberaebre.org, i a les xarxes socials de Turisme de la Ribera d’Ebre.