JARC demana a Hisenda que reduïsca l'IRPF també a l'hemidelta dret per les pèrdues causades per un fong de l'arròs

La periculària també va causar una reducció de la producció d'entre un 30 i un 50% al marge dret de Delta

Una espiga d'arròs afectada pel fong pericularia
Una espiga d'arròs afectada pel fong pericularia | Anna Ferràs/ACN
ACN
05 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:46h
L'organització agrària JARC denuncia que Hisenda no ha tingut compte, a l'hora d'establir l'estimació objectiva de l'IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques) 2017, que el fong periculària també va causar importants pèrdues al marge dret del delta de l'Ebre. Mentre que s'ha reduït la pressió fiscal per als arrossaires de l'hemidelta esquerre, pel caragol maçana i la periculària, no s'ha tingut en compte que també al dret les pèrdues provocades pel fong van ser d'entre el 30 i el 50%, segons la parcel·la. JARC enviarà un escrit al Ministeri per demanar que també als arrossaires del marge dret, se'ls reduïsca, de 0,32 a 0,11, l'índex de rendiment net aplicable al mètode d'estimació objectiva de l'IRPF 2017.

La periculària és una malaltia que afecta a l'arròs quan es donen condicions meteorològiques de molta humitat i altes temperatures durant dies. Té una alta capacitat destructiva i l'any passat va afectar, en ple mes d'agost, una bona part dels camps arrossers del delta de l'Ebre. Tant JARC com Unió de Pagesos van estimar pèrdues en la collita de més del 30%, en molts casos es va elevar fins a la meitat de la producció d'arròs i en algunes parcel·les fins al 90%. 

Xavier Vela, president de JARC Tarragona, ha destacat que no s'entén perquè la reducció de mòduls de l'IRPF no s'ha fet igual per als dos hemideltes. "Igual perjudicats estan els d'una part i els de l'altra. Si hi ha d'haver reducció, que entenem que n'hi ha d'haver, ha de ser a les dues parts", ha defensat. La reducció de l'índex de rendiment a l'IRPF tampoc solucionarà la davallada d'ingressos que han patit els arrossaires, ara bé "tot ajuda". L'escrit es presentarà "d'immediat" i es reclama celeritat a Hisenda per resoldre-ho per no perjudicar aquells que facen la declaració de la renda 2017, en els primers dies de la campanya.