L'economia social i el cooperativisme es faran visibles en la primera fira Àgora a Ulldecona

L'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre, impulsora de la mostra, ja assessora 17 projectes cooperatius al territori

Pla general de la responsable de l'Ateneu Cooperatiu de l'Ebre, Mirna Boix, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i la coordinadora de la fira Àgora, Judit Jornet, entre els cartells de la mostra
Pla general de la responsable de l'Ateneu Cooperatiu de l'Ebre, Mirna Boix, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i la coordinadora de la fira Àgora, Judit Jornet, entre els cartells de la mostra | ACN / A. Ferràs
ACN
04 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:49h
L'economia social i el cooperativisme són "projectes reals, productius i que funcionen". Per a mostra, la trentena d'expositors que tindrà la primera fira Àgora, que ha impulsat l'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre i que se celebrarà a la Ulldecona els dies 13 i 14 d'abril.

La mostra comptarà amb moltes propostes de consum responsable i de sectors molt diversos, des de l'alimentació, la formació, l'energia, les comunicacions, a les assegurances, la banca ètica o els mitjans de comunicació, entre d'altres. L'Ateneu ebrenc va nàixer a finals de 2016 i en poc més d'un any ja està assessorant 17 projectes cooperatius al territori, una xifra que demostra "l'increment de l'interès" per esta forma d'economia, més social, més justa i que ofereix noves vies d'inserció laboral al territori que poden i han acabat convertint-se en referents al país.

L'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre està format actualment per 9 entitats. Com ha apuntat Mirna Boix, una de les responsables, l'organització fa diferents accions de dinamització, sensibilització o assessorament (ja ajuden a 17 projectes cooperatius) però calia un espai " de difusió i reflexió" que han fet possible amb la primera fira d'economia social i cooperativisme de les Terres de l'Ebre, l'Àgora. La Casa de al Cultura d'Ulldecona acollirà, el divendres dia 13 d'abril, una jornada per a professionals del tercer sector, i la mostra oberta al públic el dissabte 14 d'abril, amb una trentena d'expositors, conferències i un espai infantil ple d'activitats.

Entre els expositors hi ha diferents propostes d'educació alternativa, del tercer sector, de consum energètic conscient i responsable, de consultoria, habitatge, finançament ètic, periodisme alternatiu o d'alimentació. Propostes de serveis de telecomunicacions, de mitjans de comunicació o fins i tot d'assegurances, volen demostrar que qualsevol iniciativa pot encaixar en este tipus d'economia social i responsable. 

En la jornada de treball del dia 13 d'abril també se celebrarà un Networking de la federació de cooperatives de treball per poder identificar totes les que existeixen al territori i durant la segona jornada, oberta al públic, s'han programat xerrades sobre finances ètiques i solidàries, sobre consum conscient i responsable, sobre economia social i solidària a les Terres de l'Ebre, i sobre periodisme alternatiu i informació ètica.

Hi haurà un espai infantil amb activitats per a xiquets i xiquetes i tallers per gaudir en família. També es podran veure les exposicions 'Les Cooperatives amb els objectius de desenvolupament sostenible', cedida per ARACOOP; i 'Construeix un món millor. Fes cooperativa', cedida per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. 

La resposta que ha rebut l'organització en la convocatòria per fer esta primera fira Àgora ha estat més positiva del que es preveia. "L'idea inicial era que al territori, realment, hi havia desconeixença respecte al cooperativisme, més enllà de l'agrari. Però un cop feta la difusió, hem vist que hi ha més entitats interessades del que pensàvem", ha apuntat Boix. 

La crisi econòmica pot ser un dels motius que ha incentivat que el consumidor busque altres vies trobar serveis que vagen més enllà d'empreses amb l'únic objectiu del benefici econòmic o també que els emprenedors busquen propostes d'inserció laboral responsable i sostenible. Boix ha assenyalat que amb Àgora es vol demostrar que al territori també s'està implantant el sistema cooperatiu i que hi ha projectes innovadors possibles i a l'abast, alguns convertits ja en referents a tot el país.