Més d'un miler de persones reclamen al concert «Free Junqueras» la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats

La jornada va tenir lloc a Miravet el passat 24 de març, on hi va haver les actuacions de Joan Rovira, Èric Vinaixa, Mascarats i Dj Jordi Caballé

1200_1522163436Public_concert
1200_1522163436Public_concert
Redacció
27 de març del 2018
Actualitzat a les 17:12h
Més d’un miler de persones es van aplegar al concert celebrat a Miravet en solidaritat amb els presos polítics catalans i les seues famílies impulsat per la plataforma Free Junqueras. L’alcalde del poble, Toni Borrell, va obrir l’acte advertint que "encara que es pensen que ens ho han pres tot, no pararem mai, perquè si no van acabar amb nosaltres en 40 anys de dictadura i 300 des del 1714, no ho faran ara que som més que mai".
 
Després de l’actuació del grup Solk, l’escriptor Andreu Carranza va llegir el manifest que reclamava la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. L’activista Manolo Tomàs va alertar que "hi ha una part de la societat que es pensa que això no va amb ells i que només afecta als que volem la República o la independència, però això és una involució, un avís a navegants. No val a amargar-se, ara s’ha de donar la cara". Tomàs va demanar a la gent de les Terres de l’Ebre "lluitar com sempre hem fet, amb idees molt clares, perseverança, dignitat i intel·ligència".
 
Després de Guardet lo Cantador i la seu rondalla, Conxita Pujol, alcaldessa de Ginestar, va denunciar la manca de separació de poders i les maneres franquistes que perviuen a l’Estat espanyol. "Tenim un deure immens amb els empresonats i exiliats. Tenim el deure de resistir, aguantar, persistir, mantenir la nostra raó, defensar els nostres drets i ser-ne molts més", va manifestar l’alcaldessa, que va destacar el compromís dels ajuntaments amb "els drets i les llibertats de tothom".
 
Abans de les actuacions de Joan Rovira, Èric Vinaixa, Mascarats i Dj Jordi Caballé, el portaveu de l’Associació Catalana dels Drets Civils, Ferran Civit, company de la consellera d’Agricultura exiliada, Meritxell Serret, va expressar l’agraïment cap als empresonats i exiliats: "gent que ha donat el seu compromís, la seua llibertat i la seua dignitat per tots nosaltres". Civit va demanar "transformar la ràbia en creativitat i la indignació en il·lusió", a més de "confiança i calma per fer entre tots un país lliure de persones lliures".
 
El diputat republicà Lluís Salvadó va lloar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que no va poder participar en l’acte perquè va ser empresonada el dia anterior: "Segurament, la Carme, que amb l’Oriol va participar en moltes manifestacions contra el Pla Hidrològic, va aprendre aquí a casa seua com un poble aixecat, amb dignitat i voluntat de fer-se respectar, acaba guanyant i s’acaba imposant davant la voluntat d’un Estat", va afirmar Salvadó abans de demanar que "no tinguem la sensació que tot el patiment que estem sofrint és en va, perquè acabarà sent la llavor de la nostra victòria final". El diputat va acabar el seu parlament recordant als assistents que "per tota aquesta gent que ho ha donat tot, no tenim dret a defallir ni a desesperar-nos; tenim l’obligació d’aixecar-nos i tornar a lluitar per aconseguir que el nostre país no torne a patir mai més la repressió".