Compromís reclama que s'arxiven els projectes de prospecció d'hidrocarburs a la costa del delta de l'Ebre

El senador Jordi Navarrete recorda que els estudis d'impacte ambiental presentats ja no són vàlids, per caducitat, i alerta de l'impacte sobre el medi marí de les prospeccions de Repsol

Vista aèria de la plataforma Casablanca
Vista aèria de la plataforma Casablanca | Jordi Marsal/ACN
Redacció
23 de març del 2018
Actualitzat a les 16:18h
El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha reclamat al govern espanyol que arxive, per caducitat, els projectes de prospeccions petrolíferes impulsats per Repsol a l'entorn de la plataforma Casablanca, davant la costa del delta de l'Ebre. La formació ha recordat que l'autorització d'una activitat d'extracció petrolífera en este espai "podria tenir efectes molt negatius sobre el turisme i la pesca en cas de fuites", una situació, recorden, "que no és infreqüent en l'empresa promotora". Navarrete ha fet seua la demanda de l'Aliança Mar Blava sobre la caducitat de l'expedient del projecte "Sondejos exploratoris des de la plataforma Casablanca: Rodaballo Est 1, Casablanca Oest 1 a 3" de la multinacional espanyola. Segons l'entitat, l'estudi d'impacte ambiental, que es va presentar el juliol de 2015 i el document d'abast el 2014, ha han esgotat els terminis legals previstos per a la seua tramitació.

Per la zona escollida, recorda l'Aliança Mar Blava, hi transcorren rutes d'aus i de cetacis. També sostenen la seua petició davant la necessitat d'apostar per fonts d'energia renovables i netes que no acceleren més el fenomen de l'escalfament global i el canvi climàtic. Navarrete, en este sentit, considera que una catàstrofe per vessament d'hidrocarburs resultaria "letal" per a l'economia amb impactes negatius "durant anys" i també insta el govern espanyol a complir les recomanacions ambientals de la Comissió Europea sobre la necessitat d'apostar per energies alternatives. "No necessitem més ensurts ni nyaps com els que van sacsejar els veïns del sud del delta amb el projecte Castor", amb més d'un miler de terratrèmols provocats i una activitat sísmica constada durant el període que Shell va explotar el jaciment Amposta. 

Compromís ha presentat diverses preguntes al Govern i al Ministri d'Agricultura sobre l'eficàcia de l'estudi d'impacte ambiental del projecte de referència, malgrat que hagen passat quatre anys des de la seua comunicació. Un temps, durant el qual, sostenen han tingut lloc avanços científics i tècnics en matèria de protecció dels espais naturals a l'entorn de l'activitat prevista.