Mig segle des que la Cova Meravelles va desvetllar els seus secrets mil·lenaris

Benifallet enceta este dilluns el programa d'actes per commemorar la descoberta, el 19 de març del 1968

Este dilluns es complixen 50 anys de la descoberta de la Cova Meravelles.
Este dilluns es complixen 50 anys de la descoberta de la Cova Meravelles. | Cedida
Sílvia Berbís
16 de març del 2018
Actualitzat el 18 de març a les 10:54h
Van veure sortir baf d’un forat al terra i en preguntar al poble què podía ser, els van explicar que una vegada, hi havien fet entrar una fura per caçar-hi algun conill, però no sortia. Estos joves inquiets abocats a resoldre la incògnita, membres del grup d’espeleòlegs del Club Excursionista de Gràcia que havien descobert la cova Marigot dos anys abans, obtenien així l’indici clau que els conduïria a descobrir les Coves Meravelles de Benifallet, el principal reclam turístic d’este municipi junt al llagut. Fins a 33.000 persones van visitar estos dos atractius l’any passat. Enguany es complix mig segle d’aquella efemèride, i 25 des que l’Ajuntament va decidir obrir al món aquella cova, guardià dels secrets més espectaculars que amaga la serra de Cardó.
 

El grup d'espeleòlegs que van descobrir la cova pertanyien al Grup Excursionista de Gràcia. Foto: Cedida



Un joier gegantí farcit de formacions geològiques esquisides i forjades per la vessant més artística de la natura, en plena oscuritat. Aigua modelant òxit de ferro i carbonat càlcic per crear figures delicades, traslúcides, reunides en un univers de colors atararonjats i rossats tenyint la roca. 200 metres visitables –d’un total de 500 que té la Cova Meravelles-, supurant milions d’estalactites, estalagmites, cortines, gorgs, excèntriques i altres capricis de la geologia. Entrar-hi, mentre la vista es perd en racons i la ment dibuixa figures i rostres imaginaris, pots suposar la fascinació que van sentir aquells primers joves en accedir-hi per primer cop, enfocant cada secret de la cova amb les seues llums precàries.

Programa d’activitats
Per conmemorar la descoberta, l’Ajuntament de Benifallet ha programat tot un seguit d’activitats, presentades este divendres per l’alcaldessa, Mercè Pedret, la regidora de Turisme, Silvia Folqué, i representants dels establiments, comerços i entitats del poble que s’hi han involucrat. El programa s’encetarà el proper dilluns 19 de març amb una exposició fotogràfica que acollirà la seu del Club Excursionista de Gracia. L’exposició repassarà els 50 anys d’història des de la descoberta de les coves i es podrà visitar fins al 30 de juny a Barcelona i a partir del juliol a Benifallet.
 

Dijous es va presentar el programa d'actes per commemorar l'efemèride. Foto: S.B.


El cap de setmana del 29 d'abril Benifallet celebrarà la tradicional Festa de les Coves, enguany marcada pel 50è aniversari i que inclourà l'acte commemoratiu de la descoberta, la tradicicional romeria i dinar popular a les Coves i diverses actuacions de petit format a l’interior de les cavitats. El programa també contempla combinar música amb les visites guiades al llarg de l'any, sempre vetllant per la preservació de les coves.

També ha preparat per a l’ocasió, un “Pack 50 anys” amb avantatges i descomptes per a visitants amb la col·laboració dels establiments de restauració, hoteleria i allotjaments rurals i les empreses d'oci. A més, l'escola de Benifallet també s’afegeix a la celebració amb diverses activitats. També s'afegeixen a la celebració l'Associació de Dones Meravelles, Fent Sendera i el Grup de Grallers de Benifallet.

La celebració conclourà durant la Festa Major de Benifallet, el mes de setembre, amb una acció original i singular amb les Coves Meravelles com a protagonistes. La il·lustradora benifalletenca Ester Llorens que ha dissenyat el logotip del 50è aniversari de les Coves Meravelles.
 

Visita a l'interior de la cova Meravelles, en la presentació del programa d'activitats. Foto: S.B.


“La commemoració del 50è aniversari del descobriment de les Coves de Benifallet servirà com a revulsiu per a la promoció i divulgació de l’interès cultural, patrimonial i històric de les coves”, va afirmar l’alcaldessa, en la presentació. Pedret també va anunciar la intenció del govern municipal d’implementar un projecte, pressupostat en 100.000 euros, per l’enllumenat interior de la Cova Meravelles, ara obsolet, i eliminar el cablejat.

Actualment, de les 6 cavitats que formen el conjunt de les coves de Benifallet, dos d’elles són accessibles al públic: La Cova del Dos i La Cova Meravelles. Ara mateix es poden visitar els caps de setmana i a partir de Setmana Santa, tots els dies. La resta de cavitats són la Cova Marigot, la Cova de l'Aumidiella Gran o Xafarroques i els avencs del Cataclisme i del Sifó.
 

La cova Meravelles té 200 metres visitables, d'un total de 500. Foto: Cedida