El mar ja té museu a la Ràpita

Este diumenge s'ha inaugurat el centre museístic, ubicat al rehabilitat edifici de Les Casotes després d'anys en desús | Les obres han comptat amb una inversió global de 782.174 euros.

per Sílvia Berbís, Sant Carles de la Ràpita, 1 de desembre de 2013 a les 18:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Bona part dels objectes han estat aportats per veïns del municipi amb activitats relacionades amb les tasques marineres. Foto: Sergi Aznar

El Museu del Mar de Sant Carles de la Ràpita ha entrat avui en funcionament. La geologia de la plataforma continental, els ecosistemes marins costaners, l’activitat marítima i pesquera a la mar de l’Ebre i la història del municipi són els quatre eixos temàtics que composen el centre museístic que ha inaugurat este migdia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, al rehabilitat edifici de les Casotes. És el recinte principal d’un conjunt de prop d’una hectàrea de superfície on hi ha també un parc i dues torretes a l’entrada, rehabilitades per l’Ajuntament. Desenes de veïns no s'han volgut perdre l'acte d'inauguració, al que han assistit també l'alcalde del municipi, Joan Martin Masdeu, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, i l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, entre altres autoritats.


Un cop l’Institut Català del Sòl ha finalitzat les obres d’urbanització del parc i els accessos al Museu del Mar Les Casotes, s’ha posat en funcionament el complexe, que els veïns podran visitar de forma gratuïta al llarg d’este mes. Les obres, executades en diferents fases, han comptat amb una inversió global de 782.174 euros. Cada un dels eixos de l’exposició museística compta amb un recull d’objectes que en bona part han aportat els propis pescadors i persones relacionades amb l’activitat marinera, després d’un intens treball de recopilació que ha permès recuperar, entre altres, elements de construcció naval, arts de pesca, troballes procedents del mar (àncores, nanses, eines per cosir xarxes...) i posa també en valor la col·lecció de malacologia de Joan Brunet que va ser adquirida per l'Ajuntament de la Ràpita el 2005. També s'hi poden visualitzar dos audiovisuals sobre la pesca a la mar de l'Ebre i l'activitat a la badia d'Els Alfacs realitzats per Joana Pardos i Guille Barberà, de la productora Films Nòmades.

El Museu de la Mar de l’Ebre és una iniciativa de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, titular de l’equipament, i ha comptat amb el suport tècnic del Museu de les Terres de l’Ebre, ens responsable de la seva gestió.

L’edifici de Les Casotes va ser construït en la segona meitat del segle XIX, per la Reial Companyia de Canalització i Recs de l’Ebre, que volia fer una via navegable des del riu Ebre fins al mar. Forma part d’un complex més ampli que inclou altres elements patrimonials destacats com el canal marítim, moll i dàrsena, encluses, casetes dels guardes, etc. La impossibilitat de fer el canal navegable va suposar que aquestes instal·lacions no s’utilitzessen i els edificis van estar sense ús i inalterats durant molts anys, fins que l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va comprar l'equipament. Són edificis que formen part de l’arquitectura industrial del segle XIX i són d’estil neoclàssic.

La urbanització ha consistit en el tancament perimetral de tot el recinte amb portes d’entrada per a vehicles i vianants, l’habilitació d’un vial d’accés pel límit sud des de la carretera que porta al Poble Nou i d’una zona d’aparcament per a una trentena de vehicles. Igualment, s’ha construït una plaça d’entrada davant de l’edifici del Museu del Mar, parterres enjardinats, zones d’ombra i passeig. El parc disposa de vegetació autòctona que es preservarà, com ara palmeres, eucaliptus i figueres.

  El conseller Vila ha assistit avui a l'acte d'inauguració, al que han assistit desenes de veïns. Foto: Sergi Aznar

 

Participació