L’Ebre se suma a la lluita per unes pensions dignes

Este dissabte 17 de març hi haurà concentracions a Tortosa i Amposta, que se sumen a les mobilitzacions pels drets dels jubilats i pensionistes a tot l’Estat

Una de les pancartes de la Marea Pensionista
Una de les pancartes de la Marea Pensionista | Adrià Costa
Elena Navarro
15 de març del 2018
Actualitzat el 16 de març a les 7:57h
El pròxim 17 de març els jubilats i pensionistes de tot l’Estat tornaran a omplir els carrers per defensar els seus drets i reclamar unes pensions dignes.  A l’Ebre, la gran convocatòria tindrà lloc a Tortosa, a la plaça Barcelona, tot i que també hi haurà una rèplica a la plaça de l’Ajuntament d’Amposta per qui no es puga desplaçar a la capital ebrenca.

Diversos col·lectius, com el grup de Pensions Dignes de l’Ebre o El Comitè Unitari de Jubilats i Pensionistes de l’Ebre animen a tothom a acudir a les concentracions. Defensen, entre altres coses: una pensió mínima una pensió mínima de 1.100 euros; que no s'aplique el model  mixte; el 100% per a la pensió de viudetat -ara és del 55%; que les pensions s’ajusten a l’IPC; l’eliminació de qualsevol copagament; o la paralització del factor sostenibilitat, que lliga la pensió a l’esperança de vida.

“Des del 2011, el fons per a les pensions han estat el coixí per poder superar la crisi”, expressa Juan Garcia, portaveu del Comitè Unitari de Jubilats i Pensionistes de les Terres de l’Ebre”. El Comitè, que ha convocat la manifestació d’Amposta per al 17-M, forma part de la Marea Pensionista, un moviment estatal que s’autodenomina d’esquerres i que defensa els drets dels jubilats.

Per la seua banda, Pensions Dignes Ebre, sorgix de les reunions que feien un grup de jubilats cada dilluns a Tortosa per organitzar-se i difondre els seus reclams al territori. "Som un col·lectiu transversal, sense partit ni sindicat i funcionem de forma horitzontal", expressa Cinta Barceló, membre del col·lectiu. S’organitzen en grups de treball horitzontals i, en els darrers mesos, s’han anat desplaçant als diferents pobles ebrencs i expliquen la seua tasca als centres de jubilats.

Els sindicats UGT i CCOO de l’Ebre també s’han sumat a la convocatòria. “Exigim al Govern que es posen en marxa les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions”, defensen en una nota de premsa, juntament amb altres reclams com un índex de revalorització de les pensions dins del marc del “diàleg social”, una renda mínima estatal o la implantació total de la llei de dependència.

Esta és ja la tercera gran mobilització de jubilats i pensionistes en contra de la política del govern de Rajoy en el que va d’any. El fet que va detonar esta onada de concentracions va ser l’anunci de l’executiu espanyol el desembre passat, que augmentaria un 0,25% de les pensions, molt lluny de la revalorització lligada a la inflació que reclamen els col·lectius de pensionistes.